Home Gospodarstvo Dodijeljene godišnje nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“

Dodijeljene godišnje nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“

Nagrade su primili i naša tri sugrađana i Ivan Orčik, Mladen Dugonjić i Milan Omrčen

PODIJELITE
Foto: Dražen Kopač/Zagrebačka županija

Dodijeljene su godišnje nagrade Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije „Rudolf Perešin“. Na svečanosti u Samoboru, nagradu za 2020. primili su Jurica Nikolić i Josip Skledar iz Zaprešića (autori najboljega animiranog filma na „24. filmskoj reviji mladeži“), Ivan Orčik (Radio klub Velika Gorica), Vlado Lendvaj (Informatički klub NeT iz Ivanić-Grada), inovator Matija Hržić iz Samobora i Mladen Dugonjić (Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Velika Gorica).

Posebno priznanje za sveukupan doprinos razvoju tehničke kulture primila je Ivančica Prugovečki, savjetnica za demografiju i cjeloživotno obrazovanje u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije.

Ove godine prvi su puta dodijeljene i nagrade za istaknuti doprinos u STEM području. Dobili su ih Ana Sović Kržić, docentica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Milan Omrčen, član Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Velika Gorica, te znanstvenik i inovator Eduard Plavec. Priznanja nagrađenima uručila je Jadranka Dujić Frlan, ovlaštena za obavljanje poslova pročelnice za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Zagrebačke županije.

– Zajednica tehničke kulture ostvaruje sjajne rezultate, stoga Županija podupire sve njezine aktivnosti. U tome imaju i veliku podršku svojih mentora, koji ih podupiru i daju snagu za što bolje rezultate, rekla je Dujić Frlan.

Ivan Vlainić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, rekao je da je u piramidi tehničke kulture važno stvarati bazu među najmlađima, iz kojih će se iznjedriti osobe koje će kasnije upisati tehničke škole i fakultete.

– Nagrade koje smo danas uručili znače da smo prepoznali rad i stvaralaštvo pojedinaca, kako na lokalnoj i županijskoj, tako i na državnoj i međunarodnoj razini. Rezultati naših inovatora, i učenika i mentora, ali i odraslih hobista koji se bave tehnikom odavno su prerasli granice Hrvatske i prepoznati su i na svjetskoj razini – rekao je Vlainić.