Home Izdvojeno Do kraja rujna sanirat će se odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi

Do kraja rujna sanirat će se odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi

PODIJELITE

Kao što smo već pisali, započeli su radovi na sanaciji Odlagališta neopasnog otpada Mraclinska Dubrava. Trenutno se radi na zatvaranju IV. i V. kazete, ukupne površine 10 000 metara četvornih.

-Radovi podrazumijevaju završno izravnavanje otpada koji se prikriva slojem zemlje, na taj sloj zemlje dolazi nepropusna folija i nakon toga se još jedan sloj zemlje navozi i na taj dio zemljišta kasnije se sadi raslinje. To je standardni postupak koji se provodi kod sanacije, odnosno zatvaranja aktivnih kazeta.-rekao je Željko Galeković direktor VG Čistoće.Mraclin-IMBY reciklazno prijenosno

Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U razdoblju od 2004. do 2008. godine saniran je stari dio odlagališta, izgrađene su nove kazete za sanitarno odlaganje otpada te sustavi aktivnog otplinjavanja sa spaljivanjem plinova na baklji i pročišćavanja otpadnih voda. Još dvije nove kazete za sanitarno odlaganje izgrađene su 2012. i 2013. godine, a 2014. godine zatvorene su prve tri popunjene kazete novog dijela odlagališta.

-Mi smo do sada popunili oko 260 tisuća kubnih metara otpadom, to znači na toj površini od 5 kazeta, 2 su aktivne i 3 su u planu za izradu, na te preostale još bi se moglo smjestiti 160 tisuća kubika otpada što bi značilo da do kraja 2018. bi se to odlagalište trebalo zatvoriti kao odlagalište za komunalni otpad.-rekao je Galeković.

Sanacija odlagališta trajat će do kraja rujna. Ukupna vrijednost radova je oko 2,4 milijuna kuna. Većinu, odnosno 60 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 40 posto Grad Velika Gorica.