Home Izdvojeno DJEČJI TJEDAN Virtualna druženja, paneli i diskusije

DJEČJI TJEDAN Virtualna druženja, paneli i diskusije

PODIJELITE

Ove godine Dječji tjedan se, baš kao i naš svakodnevni život, razlikuje u odnosu na sve dosadašnje Dječje tjedne. Zbog situacije u kojoj se nalazimo i svih epidemioloških mjera koje poštujemo, ne možemo organizirati aktivnosti za djecu i s djecom, kao ni susrete i druženja, no, unatoč tome, možemo obilježiti Dječji tjedan na drugačiji način- poruka je iz Grada Velike Gorice koji se za ovogodišnji Tjedan pripremio nizom on line sadržaja, a izazovima vremena u kojem živimo bavit ćemo se u Dječjem tjednu od 12. do 16. listopada.

Akcija na otvorenom

No, krenimo redom. Uvod u Dječji tjedan bit će jedan online panel i jedna akcija na otvorenom. Festival prava djece donosi nam panel pod nazivom “Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju?”. Panel će se održati putem Zoom aplikacije u petak, 9. 10. 2020., od 11,00 do 12,15 sati. Sudjelovanje je besplatno i bez prijave, preko Zoom poveznice https://unicef.zoom.us/j/99759457449 ili Facebook Livea.

U subotu, 10.10. Turopoljska udruga skauta “Tur” održat će Memorijal u spomen na Tihomira Tomašića – Tihicu “Nitko da ne dođe do prijatelj drag”. Ovo natjecanje izviđača održava se u Velikoj Gorici devetu godinu za redom, a kako kažu naši izviđači: Memorijal za Tihicu neće utihnuti. Među goričkim skautima na memorijalu će se okušati izviđači od trećeg do petog razreda i mlađi izviđači, učenici 6. i 7. razreda.

Dan bez zvona i ocjena, on line sjednica Dječjeg vijeća

Dobar početak svakog Dječjeg tjedna je Dan bez zvona i ocjena, koji će u našim školama biti organiziran u ponedjeljak, 12. 10. Taj dan je i prilika da se s djecom razgovara o cijeloj situaciji i o tome kako im je protekao prvi mjesec školske godine. I u dječjim vrtićima odgojitelji će s djecom u svojim odgojnim skupinama obilježiti Dječji tjedan.

Mnoge aktivnosti prebačene su u virtualni svijet, pa ćemo se i mi družiti putem online aplikacija. U utorak, 13.10. u 12 sati je online sjednica Dječjeg gradskog vijeća, a u četvrtak 15.10. u 13 sati tribina “Korona i izazovi za stručne suradnike, učitelje i odgojitelje o odrastanju i životu djece u vrijeme epidemije”.
Gošće tribine su iskusne stručnjakinje koje se bave djecom i mladima dr.sc. Kristina Vujnović Malivuk, psihologinja, OŠ Novo Čiče, Sanja Radić Bursać, socijalna pedagoginja, Odgojno savjetovalište Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Sanda Puljiz Vidović, psihologinja, ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj i Tatjana Karlović Oslaković, odgojiteljica, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban. Tribinu će moderirati dr.sc. Arijana Mataga Tintor iz UO za predškolski odgoj, školstvo i šport.

Istoga dana, u Centru za djecu mlade i obitelj Velika Gorica održat će se projekcija filma s raspravom o problematici filma. Riječ je o švedskom filmu PewPewPew koji je uvršten na brojne festivale diljem svijeta, a govori o svim problemima s kojima se susreću mladi na internetu i na društvenim mrežama. „Razgovor počinje filmom“ održat će se u četvrtak 15. 10. 2020.godine u 18.00 sati.