Home Izdvojeno Dječje gradsko vijeće postavilo važna pitanja gradonačelniku i ukazalo na važnost dječje...

Dječje gradsko vijeće postavilo važna pitanja gradonačelniku i ukazalo na važnost dječje participacije

Osim pitanja i rasprave, naveli su i aktivnosti koje su izvršili u ovoj godini

PODIJELITE

Nakon što su u studenom sudjelovali na svečanoj sjednici i obilježavanju 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta u Hrvatskom saboru, održalo se i Dječje gradsko vijeće.

“Ove godine smo imali dvije prilike da se nađemo i da naš Dječji tjedan protegnemo na dva tjedna. Često govorim kako ne treba biti samo dječji tjedan već da vas mi cijele godine moramo štititi te izgrađivati društvo u kojem će djeca ravnopravno djelovati u izgradnji. Ne samo s ciljem i namjerom da jednog dana preuzmu vođenje društva, nego da budete sastavni dio u kreiranju suživota i u sastavljanju odluka.”, izjavio je gradonačelnik Barišić i tako otvorio Dječje gradsko vijeće.

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća, Matija Dražetić iz OŠ Vukovina, prvo je obavijestio sve okupljene kako će iskoristiti priliku ovog Vijeća da ukažu na neke probleme i postave za njih vrlo važna pitanja. Na Vijeću je bilo prisutno 20 vijećnika.

Važna pitanja za gradonačelnika

Kao i godina do sada, pridružila su se i djeca iz Goričkih vrtića – Žirek, Ciciban, Lojtrica i Velika Gorica. Osim tema koje su pokrenula djeca vijećnici, i djeca iz vrtića su također imala važna pitanja za gradonačelnika. Zanimalo ih je o obnovi vrtića u Podbrežnici, o izgradnji znanstvenog parka, o proširenju prostora za kretanje i igru te pitanje popravka glavnog ulaza u vrtić Ciciban.

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeća postavljali su pitanja o popravku kluba i sjenice u Centru za odgoj i obrazovanje, o izvannastavnim aktivnostima u školama, o sigurnosti u prometu. Pokrenula se i tema ormarića u školi te tema igrališta i parkova, ali i tema povezanosti okolnih naselja s Velikom Goricom. Postavila se i tema o informiranosti o Goričkom klubu mladih kao i tema dječje participacije u Velikoj Gorici. Odgovori koje su dobili pokazuju kako Grad već brine o tim pitanjima te poduzima mjere kako bi ispunio njihove zahtjeve i želje.

Brojne aktivnosti kroz godinu

Osim pitanja i rasprave, naveli su i aktivnosti koje su izvršili u ovoj godini među kojima je i sudjelovanje na UNICEF-ovoj konferenciji u Bukureštu gdje se donosila EU deklaracija o dječjoj participaciji. Prošlog mjeseca održali su svečanu sjednicu djece i saborskih zastupnika kada je predsjednik Matija Dražetić imao priliku govoriti o dječjoj participaciji i o njenoj važnosti u našem društvu. Pohvalili su se i kako je zamjenik predsjednika, Antonio Šipušić, postao član Nacionalnog foruma Dječjeg vrtića Eurochild.

Ove godine održao se i 15. susret dječjih gradskih vijeća u našem gradu, a naše Dječje gradsko vijeće sudjelovalo je i na Susretu gradova i općina prijatelje djece u Varaždinu.