Home Izdvojeno Djeca kroz crtić učila o prijateljstvu

Djeca kroz crtić učila o prijateljstvu

PODIJELITE

U sklopu projekta „Sedmi kontinent“ učenici prvih razreda te starije vrtićke skupine gledale su danas francusko-belgijski animirani film „Ernest i Celestina“. Priča je to o nesvakidašnjem prijateljstvu između medvjeda koji je ulični glazbenik i boemske mišice koja je oduševila djecu naviklu gledati neke posve drugačije crtiće.

„Sviđa mi se, jako je super – rekao je petogodišnji Gabrijel. „Dobar mi je kraj kad Ernest i Celestina ostanu zajedno – dodala je godinu starija Nika. „Sviđa mi se što su postali prijatelji, poučan je crtić – smatra đak prvak Ivan. Danica Gazdić, učiteljica u OŠ Velika Mlaka, iskreno priznaje da nije imala velikih očekivanja. „Mi obično samo od Disneya očekujemo nešto veliko, ali film je super, poučan, dobra je sinkronizacija. Djeci se doista svidjelo, nije im bio problem da budu mirna više od sat vremena, pozorno su pratila, a poslije ćemo o tome razgovarati na nastavi – rekla je učiteljica Klarić. „Nakon ovih današnjih crtića ovo je doista bilo nešto prekrasno, poučan film s lijepom porukom – smatra Kristina Klarić, odgajateljica u DV Velika Gorica.

„Ernest i Celestina“ jedan je od sedam filmova koje će vidjeti velikogorički učenici. U projekt „Sedmi kontinent“ uključeno je, naime, i velikogoričko Pučko otvoreno učilište, trajat će do 19. veljače, a sudjeluju svi gradski vrtići. „Od osnovnih škola nisu se uključili jedino Vukovina i OŠ Nikole Hribara, ali dolaze nam učenici čak iz Pokupskog – kaže voditeljica kina Vesna Gjurković.

Sedmi-kontinent-2

NAKON FILMA – RADIONICE

Ovaj program filmske pismenosti pokrenut je prije tri godine u Zagrebu kao nadopuna nastave medijske kulture, te uz teme građanskog odgoja ili sata razredne zajednice. „Cilj je djeci osnovnih škola, ali i onima u vrtićima približiti filmsku kulturu, otvoriti mogućnost gledanja filma kroz drugačiju vizuru i učiti ih gledanju naslova koji ne spadaju u tipičnu američku produkciju – pojašnjava koordinatorica projekta Jana Šivak. Odabrani su filmovi nagrađeni na renomiranim festivalima filmova za djecu i mlade koji se ne mogu vidjeti u velikim kino centrima. Program tako sadrži europske hitove za djecu, klasike, eksperimentalne forme te suvremeni hrvatski film, prilagođeno pojedinim dobnim skupinama. Svakoj projekciji prethodi uvodnik u film, a nakon njega organizirane su radionice: za manju djecu optičke radionice igračaka, dok oni malo stariji rade analizu filma, upoznaju se s filmskim pojmovima a nudi im se i mogućnost razgovora s filmašima. Svi učitelji i odgajatelji dobivaju obrazovni materijali s prijedlogom kako obraditi odgledani film.

Inače, projekt je se proširio na mnoge hrvatske gradove, a sada se širi i na bolnice u kojima djeca borave dulje vrijeme. „Interes raste, pa se sve više škola i vrtića uključuje u projekt, a zanimljivo je da u posljednje vrijeme sve manje kontaktiramo mi njih, sve češće zovu oni nas – ističe Šivak. Godišnje se održe po dva ciklusa, jesenski i proljetni, a kroz svaki je projektom obuhvaćeno oko četiri tisuće djece.