Home Izdvojeno Debatni klub GVG se plasirao na državno natjecanje iz debate!

Debatni klub GVG se plasirao na državno natjecanje iz debate!

Glavna teza županijskog turnira na kojem su postigle odlične rezultate bila je da kapitalizam donosi više štete nego koristi za prava ugroženih skupina

PODIJELITE

Proteklog vikenda, 27. i 28. ožujka održalo se Kontinentalno međužupanijsko natjecanje u debati preko Zoom-a, na kojem su sudjelovale članice Debatnog kluba Grad Velika Gorica pod vodstvom mentorice Katarine Drvodelić.

Karla Barić, Alma Beriša i Klara Zima koje su ujedno i učenice trećeg razreda Gimnazije Velika Gorica ostvarile su odlične rezultate na međužupanijskom natjecanju te se plasirale na državno natjecanje.

Glavna teza vezana uz kapitalizam i prava ugroženih skupina

Na međužupanijskom natjecanju su sudjelovale u šest kola, a glavna teza natjecanja bila je „Ovaj dom smatra da kapitalizam donosi više štete nego koristi za prava ugroženih skupina“.

„Za tezu smo se pripremali par mjeseci, a debatanti su toliko puta pričali o kapitalizmu da im više ništa iz te teme nije nepoznato. Učenice koje su prošle na državno natjecanje su se zbilja pokazale na županijskom natjecanju kao odlične govornice što pokazuju i njihovi individualni rezultati.“, govori Katarina Drvodelić, mentorica Debatnog kluba Grad Velika Gorica.

Uz glavnu tezu su debatantice odradile i dva Ad-hoc kola na teze „Ovaj dom preferira lik antijunakinje kao dominantni ženski lik u književnosti i filmu“ te „Ovaj dom bi prestao koristiti društvene mreže“. Ad-hoc kola su ona na kojima učenici tezu dobivaju sat vremena prije početka debate te se za pripremu ne smiju koristiti internetom.

Odlični grupni i individualni bodovi

Od šest debatiranih kola odnijele su pobjedu u četiri te se s odličnim grupnim i individualnim rezultatima uspjele plasirati na državno natjecanje u debati! Na županijskom natjecanju ukupno je sudjelovalo 12 ekipa te je Debatni klub Grad Velika Gorica osvojio četvrto mjesto, no visoke grupne bodove. Po individualnim bodovima su djevojke osvojile 5. mjesto (Klara Zima), 7. mjesto (Alma Beriša) i 15. mjesto (Karla Barić).

Na natjecanju je sudjelovao i debatni klub Ekonomske škole Velika Gorica koji je ekipno osvojio 11 mjesto.

Inače, Debatni klub Grad Velika Gorica djeluje već četiri godine pod mentorstvom Katarine Drvodelić, a u sklopu Goričkog kluba mladih. Od početka djelovanja okupljaju srednjoškolce iz Velike Gorice koji žele naučiti argumentirano voditi rasprave i poboljšati svoje govorne i prezentacijske sposobnosti. Više o njihovom radu možete pronaći na službenom Facebook profilu ili se javiti putem maila na kadrvodelic@gmail.com.