Home Izdvojeno Daruju kraj srca, od srca

Daruju kraj srca, od srca

Posebno priznanje na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi uručeno je i predsjedniku Gradskog društva, Ivanu Jurkinu

PODIJELITE

Ne znaju kome ni kada, no ovi su ljudi nekome spasili život. Plemenita je to gesta, darivati krv, tekućinu koja se nalazi blizu srca, koju darujemo- od srca- Željko je daruje od svoje 18.godine.

“Darujem neprekidno. Imao sam jednu traumu i morao sam stati, nakon čega je meni trebala, no to me nije pokolebalo i nakon rehabilitacije sam počeo ponovo te sad s 55. godina imam 102 davanja”, govori nam Željko.

Nema veze ispružili ruku jednom, 20 ili 100 puta. Svaka kap je jednako vrijedna i svaka kap spašava, dodaje ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica, Suzana Strunjak.

Raste broj dobrovoljnih darivatelja u Gorici

U Velikoj Gorici broj dobrovoljnih darivatelja raste, a Dan dobrovoljnih darivatelja krvi prilika je da im se zahvali. Godišnje je u našem gradu 30-ak akcija, u prosjeku dvije mjesečno, mnogo je to litara ove plemenite tekućine koja spašava živote. “Goričani su izuzetno redoviti darivatelji, a posebno nam je drago što ima mnogo mladih pred kojima je dug darivalački staž”, dodaje Strunjak.

Godišnja potreba za krvlju je oko 200 tisuća doza, od čega 80 posto prikupi 109 društava dobrovoljnih darivatelja, što su dostatne količine krvi za sve što je potrebno. Gorica u tome ne podbacuje, pohvalio je predsjednik HCK, Josip Jelić koji je posebno istaknuo doprinos predsjednika Goričkog crvenog križa, Josipa Jurkina i ravnateljice Strunjak.

Priznanje Ivanu Jurkinu

Gorica nije stala samo na akcijama darivanja. Tu je pučka kuhinja, pomoć za starije i nemoćne, razmjena ortopedskih pomagala ili program pomoći djeci. Gorički Crveni križ kroz osam kvalitetnih programa pokazuje svoj senzibilitet prema zajednici i društvu, zbog čega je i predsjednik društva Ivan Jurkin nagrađen posebnim priznanjem za dugogodišnji doprinos.

“50 godina u životu je mnogo prođu dvije generacije. Izuzetno sam zadovoljan, rastu nam sve aktivnosti, a posebno dobrovoljno darivanje na što smo najponosniji, svaki dan je sve više darivatelja, posebno mladih što znači da nam je i perspektiva bolja”, poručio je Jurkin.

Jurkinu je čestitao i zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec, a prigodnim priznanjima zahvalili su se svim darivateljima.

Galerija fotografija: