Home Izdvojeno Darko Bekić je novoizabrani predsjednik Gradskog Vijeća

Darko Bekić je novoizabrani predsjednik Gradskog Vijeća

Za podpredsjednike su izbrani Zvonimir Lovrić te Ozren Robić

PODIJELITE

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća izabran je predsjednik Gradskog vijeća te njegovi zamjenici. Za predsjednika je s 22 glasa za, a četiri suzdržana izabran Darko Bekić, za podpredsjednike su izbrani Zvonimir Lovrić s 22 glasa za i četiri suzdržana, te Ozren Robić koji je izabran jednoglasno.

Darko Bekić je u dva mandata bio gradski vijećnik te je vodio je Klub HDZ-a. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti gdje je potom i završio Postdiplomski specijalistički studij upravo iz lokalne samouprave i razvoja, kako bi se usavršio u ovoj tematici. Preko dvanaest godina radi u Ministarstvu financija.

Želim da međusobno zajedno surađujemo, te pratimo i podržavamo rad Gradonačelnika kao i Gradske uprave. Čekaju nas izazovna i dinamična vremena, i tu ćemo morati kao Vijeće dati više i bolje nego do sada. Veseli me činjenica što su u ovom Gradskom vijeću izabrani svi kandidati za gradonačelnike na proteklim izborima, što će sigurno dati dodatnu težinu i našim raspravama jer svi naši sugrađani su na taj način zastupljeni kroz ove političke opcije. U duhu međusobne tolerancije i poštovanja, nešto u dobrom, a nešto u konstruktivnom i kritičkom tonu, unaprijed se zahvaljujem svima – kazao je izabrani predsjednik Darko Bekić.

Pri glasanju su suzdržanost izrazili vijećnici kluba MOST-a.  Ivan Bekavac, u ime kluba MOST-a, HSP-a i Neovisnih za Hrvatsku izjavio je da neće glasovati za izneseni prijedlog već da će biti suzdržani. “Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da parlamentarna većina izglasa predloženoga, mi njima ne pripadamo. Birači MOST-a dali su nam povjerenje da se borimo za njihove interese, a smatramo da njihov interes nije izabrati gospodina Bekića.“, objašnjava Bekavac te dodaje da potporu daju podpredsjedniku oporbe koju predstavljaju.

U ime Domovinskog pokreta obratio se Zvonimir Lovrić koji spominje kako je važno da svi u našem gradu budu zadovoljni. “Dok narod ne bude imao političare kojima može iskreno povjerovati, nema nade da će oni grad povesti prema boljitku. Bilo je svakakvih mutnih voda i sada trebamo otvoriti oči i iskreno spoznati mnoge stvari, skrivene, koje možda i ne znamo. Valja nam sjesti skupa i gledati nas, Veliku Goricu i okolna mjesta. Napredak našega kraja mora biti glavni zadatak i cilj”, govori Lovrić te napominje kako će svađama samo udaljiti žitelje od Gradskog vijeća, a da to nikome nije cilj.

U ime kluba SDP-a obratio se Ivo Jelušić te pohvalio praksu konzultativnog sastanka prije Konstituirajuće sjednice. “Mi danas trebamo provesti volju građana koja je odredila tko će ovdje danas sjediti te zakonsku odredbu“, objašnjava da je to razlog zašto im daju podršku te da to ne znači da ih ubuduće neće propitkivati.

Goran Beus Richemberg zaželio je izabranima mudrost, odgovornost i otvorenost prema onima koji neće biti interesno vezani uz njihove odluke. “Želim da slušamo više jedni druge. Nemojmo se rugati građanima svojim stranačkim odlukama i natezanjima. Zadatak opozicije je da svaki prijedlog protrese i prevrne ne bi li iz tog prijedloga ispala neka nesavršenost da bi se time zajednički spriječilo donošenje loših odluka. Morat ćete otvoreno razgovarati o svemu što se predlaže i pokušajte se angažirati da to bude bolje. Nemojte više samo pjevati hvalospjeve prijedlozima gradonačelnika, to nas je dovelo u stravičnu situaciju. Budite kritični prema vlastitom timu jer taj tim čuva i vaš obraz.”, govori Richemberg.

Lucijan Maslać istaknuo je da ne smatraju da treba podržati prijedlog predsjednika Gradskog vijeća te smatraju da bi time iznevjerili svoje birače. “Naravno da ćemo sutra biti spremni podržati svaki dobar prijedlog, tu smo i bit ćemo konstruktivni.”, zaključuje.

Novoizabranim vijećnicima, kao i Predsjedništvu obratio se gradonačelnik grada Velike Gorice. “Cilj nam je dobrobit zajednice i da uvedemo demokratske standarde kojima ćemo se ponositi i kojima ćemo zajedno služiti, te svim našim građanima, bez obzira kome su dali povjerenje, ali i probuditi povjerenje onima koji nisu imali potrebe ove lokalne izbore izići na birališta. Još jednom od srca čestitam i zahvaljujem.”, istaknuo je Ačkar.