Home Izdvojeno Danas je počela nova školska godina, budite oprezni u prometu i poštujte...

Danas je počela nova školska godina, budite oprezni u prometu i poštujte znakove

Na području županije danas u prvi razred kreće više od 11 tisuća učenika

PODIJELITE

Na području Policijske uprave zagrebačke, odnosno Grada Zagreba i Zagrebačke županije, danas u preko 170 osnovnih škola u prvi razred kreće oko 11.200 učenika! Iako je u nekim školama nastava već sada organizirana online zbog proboja koronavirusa među djelatnike, velik je broj djece koji su danas po prvi puta krenuli u školu.

Iz tog razloga iz policije najavljuju da će im u rujnu nadzor prometa u zonama osnovnih škola biti prioritet. “Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca i pripadnika prometne jedinice mladeži. Svakoga dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.”, navode iz policije.

Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Najavljuju kako će poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Roditelje se upozorava i na opreznost prilikom parkiranja jer će policijski službenici sankcionirati sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Naravno, pazit će se i na nepropisnu brzinu koja će se kažnjavati.

Akcija Poštujte naše znakove se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine.  Broj poginule djece na području RH manji je za 40%, što u brojkama znači da je ove godine poginulo troje djece, u odnosu na njih petero u istom razdoblju prošle godine. Teško ozlijeđene djece je više za 3,4%, a lakše ozlijeđene je manje za 24,8%. Što se ukupnog stradavanja tiče, ponovno je najviše djece nastradalo kao putnici u vozilima.