Home Tradicija Dan Svete Ane

Dan Svete Ane

PODIJELITE

Dobro poznati stih pjesme „Kraj kapele svete Ane“ zove nas u šetnju kraj istoimene kapele pokraj Samobora. No, ukoliko je Samobor predaleka destinacija za ove vruće dane, blagdan svete Ane možemo provesti uz mještane Velike Mlake, koji uz dan svete Ane slave i dan svoga mjesta.
Treću godinu za redom Velika Mlaka će proslaviti dan mjesta uz raznolik program koji započinje u 10,30 sati paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim braniteljima. Svečanost će se nastaviti svetom misom u 11 sati. Od 17 sati posjetiteljima se pruža zabava uz razne igre, izložbe i vožnju drvenim kolima. Za uživanje u dobroj hrani pobrinuli su se domaćini koji su za posjetitelje pripremili 300 besplatnih porcija gulaša. Za glazbeni dio programa pobrinut će se KUD Velika Mlaka, KUD Slavuj iz Bukevja i PK Barbara, a za dobru zabavu dugo u noć biti će zaslužni popularni velikogorički glazbeni sastavi.

veliko polje velika mlaka—–Uz Veliku Mlaku, dan svete Ane obilježit će i žitelji Velike Bune koji će svečanost započeti u 11 sati svetom misom u kapeli svete Ane u centru Velike Bune.
Sveta Ana je prema predaji bila majka djevice Marije, odnosno baka Isusa Krista. Iako to nije zapisano u Bibliji, taj podatak spominje se u jednom apokrifnom spisu iz II. stoljeća te je crkvenom predajom raširen do današnjih dana. joakim i anaTaj spis govori o sv. Ani kao o pobožnoj, poniznoj, čednoj, vrijednoj i lijepoj ženi, koja je poznavala Pisma i čeznula za obećanim Mesijom Spasiteljem. Ana i njen suprug Joakim, koji je također proglašen svetim, živjeli su pobožno i ponizno, iako je Joakim bio imućan čovjek. Joakim nije mogao imati djece pa je dio svog bogatstva uvijek dijelio siromasima. Tužni zbog toga što nemaju djece, što je u ono vrijeme predstavljalo i veliku sramotu, Joakim je odlučio provesti 40 dana u osami moleći Boga za pomoć. Ana je također ustrajno molila za potomstvo. Jednog dana se Ani, a potom i Joakimu, ukazao anđeo koji je navijestio da će dobiti dijete. Tako je Ana u velikoj starosti rodila Mariju, što je bilo zaista veliko čudo. Sveta Ana iz tog se razloga smatra zaštitnicom materinstva te joj se mole mnoge trudnice, nerotkinje i majke. Osim materinstva, sveta Ana zaštitnica je mlinara, zlatara, krojača i konjušara.
U narodu je poznata i poslovica „Sveta Ana djecu šiba“ jer su djeca u danima oko obilježavanja dana sv. Ane često brala i jela nedozrelo voće te su završavali sa bolovima u trbuhu i probavnim problemima.