Home Izdvojeno Dan narcisa – prodajom cvijeća protiv raka dojke

Dan narcisa – prodajom cvijeća protiv raka dojke

PODIJELITE

„Dan narcisa“ je humanitarno – zdravstvena akcija kojom se želi ukazati na važnost prevencije u borbi protiv raka dojke, bolesti koja je najčešći uzrok smrtnosti kod žena. Akciju je u Velikoj Gorici organizirala Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, a prodajom žutog cvijeća prikupljala su se sredstva za daljnji rad udruge te za nabavu linearnog akceleratora, aparata za intraoperativno zračenje kojim bi žene bile ozračene samo jednom, i to za vrijeme operacije.

Dan-narcisa-2015 (7)

Volonterke ove udruge godinama organiziraju edukaciju o ispravnom samopregledu, i to već za srednjoškolske, te mamografska snimanja za žene. Iako su snimanja za sve žene starije od 50 godina besplatna, odazove im se tek pola onih koje pozive dobiju na kućne adrese. Dan-narcisa-2015 (5)Na pojavu raka se ne može utjecati, ali na prevenciju i smanjenje smrtnosti, što je najvažniji cilj, može. „Statistika se nažalost ne mijenja, još uvijek svake godine imamo 2500 novooboljelih žena, a između 950 i tisuću ih umire. To su one koje su došle prekasno – kaže Đurđa Dehin, predsjednica udruge. Bolest je, naime, izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme. Najugroženije su žene u dobi između 50 i 69 godina, no ova zloćudna bolest sve je češća i u znatno mlađih žena. „Život nema reprizu, samo je jedan. Stoga bi svaka žena trebala odvojiti pet minuta mjesečno za kvalitetan samopregled te se, ukoliko primijeti bilo kakvu promjenu, treba hitno javiti svom liječniku obiteljske medicine koji će je uputiti na ultrazvučni ili mamografski pregled – kaže Dehin.Dan-narcisa-2015 (1)

„Danu narcisa“ podršku su dali brojni Velikogoričani, bilo prodajom, bilo kupnjom cvijeća, a među njima i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec te predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović.  Dan-narcisa-2015 (12)Gradonačelnik je istaknuo da Grad već godinama pomaže Udrugu edukacijom protiv raka dojke. Iako je to županijska udruga, njeno je sjedište u Velikoj Gorici. „Za ovakve udruge treba naći i vremena i prostora. Gorica je neće napustiti, to je sigurno, naći ćemo način da je pomažemo maksimalno, bilo kroz akcije ili izdvajanja iz proračuna. Uvijek smo tu – rekao je Barišić. Velikogoričanke je pozvao da brinu o svom zdravlju, jer kad bolest uzme jedan život to se odražava na njihove obitelji i cijelu zajednicu.