Home Kultura DAN HRVATSKE KNJIGE Crna kraljica dolazi u noći!

DAN HRVATSKE KNJIGE Crna kraljica dolazi u noći!

PODIJELITE

Povodom Noći knjige, Svjetskog dana knjige i Dana hrvatske knjige, manifestacije koja se diljem zemlje obilježava upravo do 21. do 23.travnja u Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica stigla je Crna Kraljica.

Barbaru Celjsku, najpoznatiju vladaricu Medvedgrada, u povijesti poznatu pod imenom “Crna Kraljica” u korice je pretočila autorica Mirjana Novak Perjanec u knjizi pod nazivom “Crna Kraljica 1,2,3” koja je učenicima osnovnih škola danas predstavljena u Dječjem odjelu knjižnice. Crnu Kraljicu utjelovila je glumica Ana Katulić, a sedmaši su za autoricu pripremili mnoga zanimljiva pitanja nakon pročitane knjige, pa se predstavljanje razvilo u diskusiju o životu ove žene, snažne povijesne ličnosti.

Autorica knjige Mirjana Novak Perjanec (lijevo) i glumica Ana Katulić

Barbara Celjska rođena je 1392, umrla je u Melniku 1451. g., pokopana u Pragu u crkvi sv. Vida. Kći je hrvatskog bana Hermana II. Celjskog i grofice Ane von Schaunberg, i supruga je Žigmunda Luksemburškog, posljednjeg rimskog cara.

“Mnogi su je smatrali vješticom, no ona je bila jedna usamljena žena, ponekad sretna, ponekad tužna, posljednja rimska carica, odbačena i prognana od svog supruga. Jedini prijatelj kojeg je imala bio je gavran Tugomir na njenoj ruci, on je bio njen jedini suputnik. Govorili su da se bavi crnom magijom jer je proučavala alkemiju i pisala knjige, pokušala je napraviti eliksir vječne mladosti. Ona je bila vrlo obrazovana; načitana, govorila je mađarski, latinski, francuski, češki i hrvatski i bila je sjajno upućena u literaturu svog vremena”, rekla je, među ostalim, autorica Mirjana Novak Perjanec te najavila nastavak knjige, ali i suradnju s organizacijama u Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj i Sloveniji koje čuvaju sjećanje na Barbaru Celjsku.