Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Sjećate li se tradicija u našim krajevima povodom blagdana...

CRTICE IZ POVIJESTI Sjećate li se tradicija u našim krajevima povodom blagdana sv. Lucije?

Božiću prethodi četverotjedno razdoblje duhovne priprave. Za to razdoblje bili su važni pojedini običaji, od koji su se neki održali do danas

PODIJELITE
Fotografija: Naličje zastave Plemenite općine Turopolje, Velika Gorica, 1938., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Božiću prethodi četverotjedno razdoblje duhovne priprave koje nazivamo advent ili došašće, kao spomen na četiri tisućljeća koliko je prema Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska. Za to razdoblje bili su važni pojedini običaji, od koji su se neki održali do danas.

U razdoblju došašća vjernici, uz pohađanje zornica, nisu održavali veće svjetovne proslave, a i svi poljski radovi završeni su do spomendana sv. Katarine, 25. studenog.

Došašće je obilježeno spomendanima sv. Barbare (4. prosinca), sv. Nikole (6. prosinca) i sv. Lucije (13. prosinca), zaštitnice Turopolja. Blagdan sv. Lucije ujedno je i Dan grada Velike Gorice koji se obilježava od 1995. godine.

Sv. Lucija je velikim snježnim nanosima 13. prosinca 1592. godine protjerala Osmanlije koji su te godine pod vodstvom Hasan-paše Predojevića, pljačkajući i ubijajući, haračili po Turopolju. Tada su je Turopoljci proglasili svojom zaštitnicom, ostavivši ipak dotadašnjeg patrona sv. Jurja kao vojnog zaštitnika. Na spomendan sv. Lucije se od 1612. godine održavaju velika turopoljska spravišća, na kojima se bira župan turopoljski, ali i druge službe, od kaštelana do zastavnika, lugara i fiškuša.

Na sv. Luciju sijala se, kao i u današnje doba, božićna pšenica te su se od toga dana pratile vremenske prilike sve do Božića – vjerovalo se da svaki od preostalih 12 dana pretkazuje kakvo će vrijeme biti kroz mjesece sljedeće godine. Po visini božićne pšenice pretkazivalo se i kakva će biti pšenica. Naime, prema uspjehu toga maloga uzorka prognozirala se uspješnost uroda i cijelog gospodarstva. U nekim turopoljskim selima bilo je važno da prvi gost na sv. Luciju bude muškarac (rođak ili susjed) jer se vjerovalo da će kokoši tada nesti više jaja. Na taj je dan bilo zabranjeno šiti i tkati, da se ne bi zašile oči, oštetio vid.

Literatura: S. Cvetnić, „Oj ti luca, lena“, u: Hrvatska revija, 2003., M. Biškupić i O. Lastrić, Etnologija (katalog), Velika Gorica: Muzej Turopolja, 2006.

Fotografija: Naličje zastave Plemenite općine Turopolje, Velika Gorica, 1938., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja