Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Kratka povijest groblja u Velikoj Gorici

CRTICE IZ POVIJESTI Kratka povijest groblja u Velikoj Gorici

Mjesto na kojem se nalazilo groblje danas je park, znate li o kojoj se lokaciji radi?

PODIJELITE
Fotografija: kapela sv. Filomene na novom groblju, fotografija nepoznatog autora s početka 20. stoljeća

Nakon kratke stanke, ponovno se vraćamo s novim “Crticama iz povijesti” koje vam donosimo u suradnji s Muzejom Turopolja. Valentina Radoš Bonić, kustos likovne zbirke i muzejski pedagog, inače i autorica naših Crtica iz povijesti, ovog tjedna vam predstavlja kratku povijest groblja u Velikoj Gorici.

Do 1785. godine groblje u Velikoj Gorici bilo je oko crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, a istaknutiji župljani sahranjivali su se u samoj župnoj crkvi. Car Josip II. izdao je nalog 1785. godine da se pokojnici više ne smiju pokapati oko crkve ili u crkvi.

Plemenita općina Turopolje na čelu sa županom Josipom Adamom Kosom i u suradnji s župnikom Smendrovićem odabrala je prikladnije mjesto te se groblje preselilo na župnikovo zemljište koje bismo danas geografski smjestili u okolicu današnje kapele sv. Lovre (u blizini JVP Velika Gorica). To staro groblje postajalo je s vremenom premalo te se sredinom 19. stoljeća razmišljalo o premještaju.

Ali, župljani su se 1857. godine požalili nadbiskupu Jurju Hauliku i zatražili proširenje, a ne premještaj groblja. To se i dogodilo – groblje je prošireno i oko njega je podignut zid. Prošireno groblje opet je postalo premalo te se 1891. godine premjestilo na današnje gradsko groblje na Visokom brijegu. Nakon otvorenja novog groblja na Visokom brijegu, na starom groblju se više nisu obavljala pokapanja te je postalo zapušteno. Današnja kapela sv. Lovre sagrađena je 1907. godine i to na inicijativu župljana kako bi se sačuvala uspomena na staro groblje. Bitno je spomenuti da je prije današnje zidane kapele sv. Lovre postojala drvena grobljanska kapela posvećena istom svecu i na približno istoj lokaciji (na današnjoj Zagrebačkoj ulici), izgrađena je 1816. godine, a srušena 1904. godine.

Godine 1907. na groblju na Visokom brijegu sagrađena je kapela sv. Filomene te mrtvačnica koja se koristila do izgradnje nove 1986. godine. Kapela ima zabatni zvonik i građena je u neogotičkom stilu čija su obilježja kontrafori i šiljasto zaključeni prozori. Kapelu je sagradio inženjer Kosta Tomac o čemu svjedoči natpis na pročelju: »Brigom kot. Predstojnika Drag. Jagića po nacrtih inžinira Koste Tomca ovo groblje prinosih župljana vel.goričkih otvoreno a crkvica zakladom M. Trupkovića po A. Trupkoviću sagradjena god. 1891. OBN. 1968.«

Kosta Tomac (Sisak 1854. – 1945.) bio je član Društva inžinira i arhitekata i jedan od osnivača Visoke tehničke škole koja će se kasnije razviti u Arhitektonski fakultet. Sagradio je brojne zgrade u Velikoj Gorici, a ova kapela je jedno od njegovih najranijih djela. Tomac je iskoristio gotovo identičan nacrt, ali nešto većih dimenzija, za kapelu sv. Vida u Mraclinu 1894. – 1895. godine.
Literatura: Emilij Laszowski, Janko Barlè, Povijest plem. općine Turopolja nekoč Zagrebačko polje zvane. Općinske uredbe, povijest crkvi i odnosi nekih crkvenih redova prema općini turopoljskoj, sv. II. Zagreb: tiskom Antuna Scholza, 1911.; Petar Puhmajer (ur.), Arhitektura Velike Gorice, Velika Gorica: Turistička zajednica grada Velike Gorice, 2005.

Fotografija na naslovnoj strani i kraju teksta: kapela sv. Filomene na novom groblju, fotografija nepoznatog autora s početka 20. stoljeća

Autorica teksta: Valentina Radoš Bonić