Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Kako se nekad živjelo u Turopolju – Jedan dan...

CRTICE IZ POVIJESTI Kako se nekad živjelo u Turopolju – Jedan dan u turopoljskoj zadruzi

Obiteljska zadruga je u hrvatskim selima bila proširena obitelj koja se sastojala od više oženjene braće s roditeljima i djecom, unučadi

PODIJELITE
Fotografija iz filma Jedan dan u turopoljskoj zadruzi

Zahvaljujući višegodišnjem djelovanju Škole narodnoga zdravlja „Andrija Štampar“, u Mraclinu je 1933. godine snimljen dokumentarni film Jedan dan u turopoljskoj zadruzi.

Ovaj film je rijedak primjer poučnog dokumentarnog filma iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata. Scenarist i redatelj filma je Drago Chloupek, a snimatelj Aleksandar Gerasimov.

Obiteljska zadruga je u hrvatskim selima bila proširena obitelj koja se sastojala od više oženjene braće s roditeljima i djecom (unučadi). Imali su zajedničku kuću i posjed koji su zajednički obrađivali. Na čelu zadruge bio je starješina, tzv. gospodar, koji je vodio brigu o gospodarstvu i zastupao zadrugu.

Fotografija iz filma Jedan dan u turopoljskoj zadruzi

Film je etnografski vjerna rekonstrukcija svakodnevnog života članova obiteljske zadruge iz sela Mraclin koji u vremenskom okviru zadanom izlaskom i zalaskom sunca prikazuje rad na polju, rituale za stolom, dokolicu i društvene odnose u seljačkoj obitelji u razdoblju prije socijalističke modernizacije. Ovaj nijemi, crno-bijeli film popraćen je međutekstovima redatelja Drage Chloupeka na turopoljskom dijalektu.

Pod nazivom Grande famiglia Croata film je 1960. godine prikazan na festivalu etnografskih i socijalnih filmova u Firenci gdje je i nagrađen festivalskom Velikom nagradom pri čemu je u obrazloženju istaknuta “ljudska toplina i čestitost u prikazu jedne zajednice”.

U Mraclinu i Turopolju snimljeni su i filmovi Slike iz Turopolja (1938.), Majčine pogreške plaćaju djeca (1939.) i Turopoljska arhitektura (1939.) istoga redatelja.

Film Jedan dan u turopoljskoj zadruzi možete pogledati na Youtube kanalu portala Mraclin.hr

https://www.youtube.com/watch?v=3saYC9FBbus&ab_channel=Mraclin.hr

Literatura: M. Klemenčić i J. Lukec, Film, u: Turopoljski leksikon, Zagreb: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021., Redakcija, Obiteljska zadruga, u: Turopoljski leksikon, Zagreb: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021.,  web stranice: havc.hr, zagrebdox.net

Fotografija iz filma Jedan dan u turopoljskoj zadruzi