Home Izdvojeno Crijep propuštao kišu i padao po prolaznicima: Počela sanacija krova Muzeja Turopolja

Crijep propuštao kišu i padao po prolaznicima: Počela sanacija krova Muzeja Turopolja

PODIJELITE

Na Muzej Turopolja postavljene su skele. Cilj je zamijeniti dotrajale žljebove, snjegobrane i crijepove, koji su bili u iznimno lošem stanju da su već počeli i propuštati kišu. S druge strane, postali su prijetnja i prolaznicima, jer je biber crijep čak i padao s krova.

– Radove smo započeli kako bi na vrijeme zaštitili Muzej, ali i prolaznike jer biber crijep počeo padati. Radnici skele postavljaju od ponedjeljka, a paralelno i zaštitnu mrežu, kako bi se zadovoljili svi segmenti zaštite na radu. Krov će se postepeno otkrivati i pokrivati, jer zgradu moramo zaštititi od kiše – za KronikeVG ističe ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić.

muzej

INTERVENIRALI I VATROGASCI

Novi krov na Muzeju postavljen je 1996. godine, a različiti vremenski utjecaji u proteklih su 19 godina učinili svoje. Pokrov na Muzeju je postao toliko problematičan, da su prošle godine nakon nevremena trebali intervenirati i vatrogasci.

– Vatrogasci su skidali pokidane žljebove koji su visili po gromobranu. Konstrukcija krova je dosta nezgodna. Ima jako veliku površinu i dosta veliki nagib. Posljednjih su se godina polegnuli i svi snjegobrani, popucalo je dosta crijepova koji su počeli propuštati vodu. Krov je postao kritičan osobito nakon prošlogodišnjeg nevremena – pojasnila je Biškupić.

INVESTICIJA OD 108 TISUĆA KUNA

Vrijednost investicije je 108 tisuća kuna s PDV-om. Radove popravka krova i zamjene crijepova, koji bi trebali trajati dva tjedna, obavlja tvrtka Đurašin gradnja.

Adaptaciju krova pojeftinit će činjenica da su sve grede u dobrom stanju. Kako bi dodatno uštedjeli, ravnateljica Biškupić najavljuje kako će ispravne crijepove s Muzeja sačuvati za neke druge objekte u okolici grada.

[print_gllr id=28637]