Home Izdvojeno ČITATELJI PREPORUČUJU Alice Hoffman: Kralj rijeke 

ČITATELJI PREPORUČUJU Alice Hoffman: Kralj rijeke 

Autorica je na svoj osebujan način uspjela dočarati jedan sasvim drugi svijet, u isto vrijeme sasvim različit ali i toliko sličan svijetu u kojem i sami živimo

PODIJELITE

U suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica i ovog tjedna donosimo preporuku čitatelja. Ovoga puta riječ je o djelu “Kralj rijeke” autorice Alice Hoffman. Preporuku je pisala Nataša Dujić.

Alice Hoffman: Kralj rijeke

Desetljećima, ako ne i duže, traje podijeljenost i netrpeljivost polaznika elitnog internata Haddan i mještana istoimenog gradića u Novoj Engleskoj. Događaji iz daleke prošlosti koji su utisnuli trag u povijesti i u ljudima, priče koje su s vremenom postale legende bez stvarnih saznanja o njima, oblikuju život današnjih polaznika internata ali i samih mještana koji ne dozvoljavaju da se bilo što zaboravi već neumorno održavaju to stanje netrpeljivosti i različitosti.

Splet okolnosti, spojio je dvoje izopćenika, dvoje djece koji se u nekom drugom životu nikada ne bi susreli niti primijetili i teško da bi im se putevi ikada isprepleli. Carlin Leander i August Pierce, stipendistica internata i buntovnik i izopćenik, a u stvari djeca na pragu života, zbunjena, uplašena, prkosna, s izraženim osjećajem nepripadanja, ali i željom da nađu svoje mjesto u ovom surovom svijetu i na ovom surovom mjestu. Prijateljstvo koje se rodilo, neraskidiva veza koju su sami stvorili ništa neće moći prekinuti pa niti strašna tragedija. Je li je to bilo samoubojstvo ili ipak ne? Kakve još sve tajne skriva ova mračna rijeka?

Je li je sama činjenica da se to dogodilo polazniku internata i na njegovom tlu, dovoljna da se prava istina nikada ne sazna? Jer status ipak treba održati. Privid savršenstva ništa ne smije uništiti. Kako god da bilo, uvijek će biti ona jedna osoba koja će tražiti istinu po cijenu vlastitih gubitaka i propasti. I neće odustati, pa čak niti kad izgubi ženu koju voli, pa čak niti kad izgubi posao koji ga je određivao. Jer tražeći istinu za jednog nesretnog dječaka pronalaze se i vlastite istine, rješavaju se vlastiti strahovi koji ne dozvoljavaju da se život živi punim plućima.

Priča je ovo koja je zaslužila i svoju ekranizaciju, te je 2005. godine snimljen istoimeni film „Kralj rijeke“ s Edwardom Burnsom u glavnoj ulozi, no ja sam oduvijek stava kako je prvo potrebno pročitati knjigu, stvoriti svoje slike događaja i likova i tek tada, možda, pogledati i film pa uvidjeti kako svaka osoba doživljava istu priču na sasvim drugačiji način.

I ovaj puta, Alice Hoffman je na svoj osebujan način uspjela dočarati jedan sasvim drugi svijet, u isto vrijeme sasvim različit ali i toliko sličan svijetu u kojem i sami živimo.

Autorica: Nataša Dujić