Home Vijesti Čijih se ugriza trebate paziti preko ljeta

Čijih se ugriza trebate paziti preko ljeta

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Ljeto je doba laganije odjeće i obuće i češćeg boravka u prirodi, a mnogi se tek tada susretnu s gorkom istinom – mi ovu planetu dijelim s mnogobrojnim životinjama koje nas mogu ugristi.

Evo što nas sve može ubosti ili ugristi:
Insekti
Iako je za većinu ljudi ubod većine insekata, kao što su pčele, ose (uključujući stršljenove), komarci ili mravi, bezazlen te predstavlja samo prolaznu manju nelagodu, opnokrilaca se posebno moraju paziti osobe alergične na njihov ubod. Alergijska reakcija očituje se značajnom oteklinom, crvenilom velikog područja kože, jakim svrbežom, oticanjem jezika, glavoboljom, zujanjem u ušima te poteškoćama prilikom disanja. Alergičnim osobama njihov otrov predstavlja i potencijalnu opasnost po život zbog mogućnosti razvoja anafilaktičkog šoka. Ako ste alergični na otrov opnokrilaca, u slučaju uboda odmah potražite liječničku pomoć.

Foto: Dario Drvodelić
Foto: Dario Drvodelić

Paučnjaci
Iz ovog razreda člankonožaca, tijekom ljeta najčešće ćemo se susresti s paucima, krpeljima i škorpionima. Ubod škorpiona na koje možemo naići u Hrvatskoj za ljude nije opasan, a najčešće ga se po toksičnosti uspoređuje s ubodom ose. U Hrvatskoj je rasprostranjeno nekoliko vrsta otrovnih paukova, a najopasniji je ugriz crne udovice. Sam ugriz je praktički bezbolan, a simptomi se pojavljuju otprilike sat vremena kasnije. Mogu se pojaviti jaka bolnost, ukočenost i grčevi, a javljaju se i poteškoće pri disanju, vrućica ili groznica. U liječenju se primjenjuju simptomatska (miorelaksansi, analgetici i kalcij) i specifična terapija (protuotrov – serum). Smrtnost od ugriza crne udovice je oko četiri posto.

Zmije
Najopasnija i najotrovnija zmija na koju možemo naići u Hrvatskoj je poskok. Poskok obitava uz jadransku obalu uključujući i mnoge otoke, no može se naći i u drugim dijelovima zemlje. Poskok je većinom aktivan noću, a njegov otrov dovoljno je jak da ubije čovjeka. Ugrizen ud potrebno je podvezati kako bi se širenje otrova usporilo (ne isisavati otrov!) te je žrtvu potrebno hitno odvesti liječniku kako bi primila protuotrov.
Manje otrovna od poskoka, no mnogo rasprostranjenija zmija otrovnica je riđovka. Za razliku od poskoka, riđovka je obično aktivnija danju. Ugriz riđovke je vrlo bolan, no rijetko može ubiti čovjeka. Ipak, u slučaju ugriza potrebno se javiti liječniku, posebice ako niste sigurni radi li se doista o riđovki.

Foto: Dario Drvodelić
Foto: Dario Drvodelić

Većina uboda i ugriza koji nam prijete u ljetnim mjesecima mogu se izbjeći uz malo zdravog razuma i opreza. Ako se dogodi da ipak dođe do uboda ili ugriza, najvažnije je ne paničariti nego primijeniti mjere prve pomoći te po potrebi odvesti osobu liječniku. Ako ste u mogućnosti, insekta ili zmiju koja je izazvala ubod/ugriz ponesite sa sobom radi identifikacije, no imajte na umu da u većini slučajeva pokušaj hvatanja povećava agresivnost “krivca” te može dovesti do novih uboda/ugriza.

Preporučljivo je izbjegavati kretanje po opasnim mjestima (kamenjar, šuma…) bez pratnje druge osobe, a uvijek je pametno sa sobom ponijeti mobitel.

Primjena repelenata spriječit će ubode većine insekata, a nakon povratka kući svakako prekontrolirajte svoju kožu kako biste na vrijeme uočili krpelja ili vidjeli ubod koji u tom trenutku niste osjetili.

kukci-Dario-Drvodelic-35.jpg
Foto: Dario Drvodelić

Ubodeno mjesto preporučljivo je namazati antihistaminskom kremom kako biste ubrzali zacjeljenje.

U slučaju da ste alergični na ubod nekog insekta svakako se odmah javite liječniku, a u slučaju čestih alergijskih reakcija liječnik vam možda prepiše i adrenalinski preparat koji možete sami ubrizgati u slučaju hitnoće.

Izvor: Metro-portal