Home Izdvojeno Cijene vrtića pojeftinjuju, mijenjaju se uvjeti upisa

Cijene vrtića pojeftinjuju, mijenjaju se uvjeti upisa

PODIJELITE

Na sjednici Gradskog vijeća pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Krešimir Ačkar predstavio je izmjene vezane za plaćanje vrtića i upis djece u velikogoričke vrtiće. Od sljedeće godine roditelji više neće mjesečno plaćati vrtić 650, već 590 kuna. Kao obrazloženje za ovakvu odluku pročelnik je naveo da velikogorički vrtići od dodatnih programa koje roditelji plaćaju, poput sportske i dramske grupe, godišnje zarade oko 700 tisuća kuna. Istaknuo je i da je većina vrtića uređena i da ne treba izdvajati dodatna sredstva za njihovo održavanje.

Mijenjaju se i uvjeti plaćanja vrtića u slučajevima kada je dijete bolesno. Do sada se plaćala puna mjesečna cijena ako je dijete išlo tek jedan dan u vrtić, a ubuduće će se plaćati 50 posto cijene ako će dijete ići tri dana u vrtić.

Prema Zakonu o socijalnoj skrbi razlikovat će se i samohrani roditelj od jednoroditeljske obitelji. Bodove će dobivati i roditelji za redovno školovanje. Do sada su prednost imala djeca čija su oba roditelja zaposlena. – Prilagodili smo se situaciji u našem gradu. Npr. ako je majka studentica, a otac zaposlen, računa će se kao da su oba roditelja zaposlena i u tom slučaju ostvaruju prava kod upisa djece u vrtić – rekao je pročelnik Ačkar.kresimir-ackar1

Novost je i da će vrtić biti besplatan za sve obitelji koje imaju četvero ili više malodobne djece. Vrtić će biti besplatan i za svu djecu s poteškoćama u razvoju s većim stupnjem oštećenja, dok će za djecu s teškoćama u razvoju u cjelodnevnom programu, umjesto 20 posto, mjesečni iznos biti umanjen za 25 posto.

Amandman na ovu odluku podnijela je vijećnica Tajana Amšel Zelenika (Stranka rada i solidarnosti). Predložila je da mjesečna cijena bude 450 kuna navodeći da će se u proračunu za iduću godinu, koji iznosi 357,5 milijuna kuna, sigurno naći sredstava. Amandman nije prihvaćen mada je pozdravljen od strane resornog pročelnika koji je rekao da će se u idućim godinama ići prema dodatnom smanjenju cijene vrtića.

Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za određivanje visine roditeljskih uplata za ostvarivanje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica primjenjuje se od prvog siječnja 2017. godine.