Home Izdvojeno FOTO Čije su kobase najbolje u Turopolju?

FOTO Čije su kobase najbolje u Turopolju?

PODIJELITE

Ocjenjivački sud 12. Turopoljske kobasijade u organizaciji Plemenite općine Turopoljske, a koja se ovog vikenda održala u Kučama, nije imao nimalo lagan posao. Trebalo je obići i probati 61 uzorak finih domaćih kobasa, od čega sedam uzoraka turopoljske svinje. Svaki član žirija, ali i svaki sudionik ima svoje tajne; što u pripremi, što u kušanju.

Predsjednik Komisije Josip Jančić priznaje kako je sucima bilo teško iznjedriti pobjednika jer svake je godine konkurencija sve veća, a kobase sve bolje. Ima i onih malo “šarf”, pa kad naiđu na ljutu kobasicu treba usta malo isprati kruhom da bi mogli nastaviti dalje, objašnjava Jančić. A pobjednička kobasica, dodaje, ponekad se i kilometrima dalje vidi i osjeti. To je ona koja je na prvi pogled i prvi miris prava, crvene boje, s pravim omjerom mesa i masti, objašnjava iskusni gastro znalac, kobasičar i ugostitelj Jančić.

I tako zalogaj po zalogaj, malo kruh, malo vino i voda, nakon par sati proglašen je i pobjednik- Ivan Ostrugač. Treći je put na kobasijadi, a prva mu je pobjeda. “Bila je velika konkurencija, ali ova pobjeda mi je poticaj da i dalje pripremam dobru salamu”, kaže Ostrugač koji već 15 godina radi domaće proizvede, a na godinu ih proizvede 200 kilograma.

Ovogodišnja je kobasijada pokazala i porast u odnosu na lanjsku, pohvalio se župan POT-a Juraj Odrčić, i to za 10-ak uzoraka, a brojni su natjecatelji došli i van granica Turopolja.

“Drago nam je vidjeti da je tradicija pravljenja kobasica u Turopolju opstala. Nama ne dolaze samo kobasičari amateri iz Turopolja već i šire, iz Posavskog djela pa i prema Petrinji i njima je ovo dobro mjerilo kakve su kobase pripremili ove godine, a po broju prijava vidimo da rado dolaze na turopoljsku kobasijadu”, zaključuje Odrčić.

Inače svake je godine druga sučija domaćin, a nakon Kuča, doznajemo, na red bi mogla doći Donja Lomnica. Dodajmo i kako se, osim kobasa, na Kobasijadi moglo “konzumirati” i predavanje o aktivnostima i nastanku LAG-a Zrinska Gora-Turopolje, kao i o budućnosti turopoljske svinje na ovim prostorima.