Home Gospodarstvo Četiri velikogorička naselja mogla bi postati klimatski neutralna, Grad za njih dobio...

Četiri velikogorička naselja mogla bi postati klimatski neutralna, Grad za njih dobio 60.000 eura

Grad je dobio darovnicu u vrijednosti 60.000 eura za izradu investicijskog koncepta pod imenom “Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja”

PODIJELITE

Grad Velika Gorica je u sklopu 1. EUCF poziva, dobio darovnicu u vrijednosti 60.000 eura za izradu investicijskog koncepta pod imenom “Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja”. Za razvoj tog projekta su kao pilot područja za izradu koncepta odabrana četiri velikogorička naselja: Buševec, Turopolje, Rakitovec i Ogulinec.

Projekt je proveden kroz nekoliko faza. “Prvo je napravljena analiza četiri naselja na uzorku od 290 kućanstava, da bi se u drugoj fazi moglo razmotriti što je optimalnije, centralni toplinski sustavi ili učinkovita ložišta s fotonaponima i baterijskim spremnicima za pojedinačno kućanstvo.”, objašnjavaju iz Grada.

Dodatno navode da će se kroz projekt u sva četiri naselja postaviti senzori za mjerenje kvalitete zraka s obzirom na lebdeće čestice PM2,5 i PM10 koji negativno utječu na ljudsko zdravlje. Dodaju i kako takvi senzori već očitavaju kvalitetu zraka u Buševcu i Turopolju.

Da bi nastavili implementaciju projekta, daljnja faza je dobivanje potpunih podataka o potrošnji za svaki objekt pojedinačno. Stoga će djelatnici Grada provesti analizu objekata na terenu, obilazeći svako kućanstvo te unoseći podatke u online upitnik Grada.

Obilazak će se provoditi u sljedeća dva tjedna, ovisno o vremenskim prilikama. Navedeni upitnik građani mogu ispuniti i online, u kojem slučaju će ubrzati obilazak djelatnika Grada te ćemo prije ishoditi potrebne podatke. Online upitniku možete pristupiti putem poveznice OVDJE.