Home Crna Kronika BRUTALAN NAPAD NA ČUVARE BAŠTINE Lopovi pokrali instrumente FA Šiljakovine i divljajući...

BRUTALAN NAPAD NA ČUVARE BAŠTINE Lopovi pokrali instrumente FA Šiljakovine i divljajući im uništavali uspomene!

PODIJELITE

Iz Folklornog ansambla Šiljakovina javljaju kako su brutalno pokradeni te da im je devastirana vrijedna imovina. Nepoznati divljaci upali su u Društveni dom Šiljakovina i to na sam Uskrs, točnije, u noći na Uskrsni ponedjeljak, 6. travnja.

Ivana Lučan

– Primijetili smo kako su vrata našeg Starog doma širom otvorena. Osim vrata doma, širom su bila otvorena i vrata ormara u kojima brižno čuvamo svu našu imovinu: nošnje neprocjenjive vrijednosti, instrumente i sve što nam je potrebno za kvalitetan rad našeg Ansambla – kaže članica ansambla Ivana Lučan, ističući kako su ubrzo otkrili da su im nestali vrijedni instrumenti te uništene brojne uspomene.

UKRADENE TAMBURE, HARMONIKA I KLAVIJATURE

– Vidjeli smo kako nam nedostaju naše tambure, harmonika, klavijature. Porazbijana su priznanja i pokloni koje smo dobili kao uspomenu za sudjelovanje na raznim folklornim manifestacijama. Razbijeni su ormari u uredskoj prostoriji, pobacana dokumentacija, pehari i nagrade naših vatrogasaca –  DVD – a Šiljakovina. Osim što smo svi bili u šoku jer je to „naš stari dom“,  u kojem mještani Šiljakovine i okolnih sela Vukomeričkih gorica borave svakodnevno i u njemu provode, kroz druženje, pjesmu, ples i glazbu, većinu svog slobodnog vremena, poprimio nas je osjećaj velike tuge, ali istovremeno i straha za preostalu imovinu – priča Ivana, koja je poput ostalih članova ansambla potresena divljaštvom nepoznatih počinitelja. Pitaju se tko bi im i zašto napravio nešto slično, osobito jer rade pošten i plemenit posao, čuvajući kulturnu baštinu svoga kraja.

‘MOLIMO ZA POMOĆ, OSTALI SMO BEZ SREDSTAVA ZA RAD’

– Smatramo kako o radu naše Udruge nije potrebno previše govoriti jer radimo pošteno i s puno ljubavi i tolerancije jedni prema drugima, a to se vidi i kroz naše rezultate. Zasad, procjena ukradene imovine je 25 000 kuna, a točnije informacije ćemo imati kad ponovno napravimo inventuru. Na žalost, nemamo rješenje za izlazak iz ove situacije. Ansambl želi i mora nastaviti s kontinuiranim radom, no situacija je uvelike otežana jer smo ostali bez sredstava za rad, prije svega naših tambura. Ovim putem molimo za pomoć sve ljude dobre volje. Ako imate ikakvo rješenje za naše probleme, bit ćemo vam od srca zahvalni – poručila je Ivana Lučan.