Home Izdvojeno Broj oboljelih od gripe u porastu, vrhunac zaraze tek slijedi

Broj oboljelih od gripe u porastu, vrhunac zaraze tek slijedi

PODIJELITE

138 Velikogoričana zaraženo je gripom, a laboratorijski provjereni uzorci pokazali su kako je riječ o gripi tipa A. Svi građani koji su cijepljeni zaštićeni su od zaraze jer cjepivo sadrži adekvatnu zaštitu.

– Bilježimo blagi porast oboljelih, a najviše u dobnoj skupini između 30 i 64 godine. Među građanima starijim od 65 godina je samo jedan oboljeli koji se nije cijepio, dakle, u toj dobnoj skupini ne bilježimo zarazu jer je riječ o građanima koji se disciplinirano cijepe – ističe voditeljica velikogoričke Epidemiološke službe Gordana Pajan Lehpaner.

VISOKA TEMPERATURA I SLABOST

Bolest nastupa naglo, s jako izraženim općim simptomima. Dominantni su visoka temperatura 39-40°C, jaki bolovi u mišićima, zglobovima i kostima, glavobolja, osjećaj malaksalosti i slabosti, gubitak apetita. Prvih dana očituju se samo ti opći simptomi, a kasnije se javljaju i simptomi s područja respiratornog trakta. Obično su to osjećaj stezanja, suhoće, boli u nosu i u grlu, promuklost, kašalj, bol iza prsne kosti, pa i konjuktivitis. Bolest obično traje 7-10 dana.

– Cjepiva protiv gripe u Velikoj Gorici više nemamo, ali ionako je već kasno za cijepljenje s obzirom na broj zaraženih i činjenicu da vrhunac broja oboljelih očekujemo kroz dva tjedna, koliko je i potrebno za stvaranje imuniteta – kaže epidemiologinja Pajan Lehpaner.