Home Gospodarstvo Bratimljenje Velike Gorice i okruga Fengtai: Kineski kapital bit će zamašnjak goričkog...

Bratimljenje Velike Gorice i okruga Fengtai: Kineski kapital bit će zamašnjak goričkog gospodarstva

PODIJELITE

Još prošlog tjedna kada je delegacija pekinškog okruga Fengtai na čelu s tajnikom komiteta Li Chaogangom posjetila Veliku Goricu, bilo je jasno kako su gosti iz Kine oduševljeni goričkom čistoćom i zelenilom te da su „kliknuli“ s predstavnicima goričke vlasti. Ovih dana iz Kine stižu pozitivne reakcije na nedavni susret, a velikogorička gradska uprava već se sprema na nedjeljni let u Kinu. Tamo će ih dočekati gospodarstvenici željni ulaganja u čistu regiju, kakva Kina odavno nije. Najviše ih zanima ekološka poljoprivreda te Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu gdje bi eventualno imali svoje predstavništvo. S druge strane, pokazuju interes za suradnju s velikogoričkim Veleučilištem, na razmjeni studenata i predavača.

U Fengtai će otputovati i Nikolina Nežić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije. Njezin cilj je u Veliku Goricu što prije dovući investitore koji će ubrzati gospodarski razvoj grada.

– Na put u Kinu letimo u nedjelju, 7. rujna. U zrakoplovu će biti delegacija predvođena gradonačelnikom Draženom Barišićem, te predsjednikom Gradskog vijeća Tomom Vidovićem. U regiji Fengtai posjetit ćemo kineski Znanstveno-tehnološki centar. Njihovo gospodarstvo iznimno je razvijeno te želimo da na njihovom primjeru unaprijedimo i vlastito – kaže pročelnica Nežić.

IDEALAN POLOŽAJ VELIKE GORICE

Kinezima u potpunosti odgovara naš geostrateški položaj, jer Hrvatska je u zračnoj ruti ulazna zemlja Europske unije. S druge strane, okrug Fengtai i Velika Gorica imaju sličnu poziciju u odnosu na glavne gradove i metropole, Peking i Zagreb.

akcija_Skolarac1

– Iako je njihovo gospodarstvo znatno razvijenije, zanimaju nas slične grane gospodarstva, ali i obrazovni sustav kojeg možemo zajednički razvijati. Naš odlazak ide upravo u tom smjeru da uspostavimo suradnju na području gospodarstva, obrazovanja, ali i sporta. Upoznat ćemo i način funkcioniranja njihove gradske uprave. Naš konačni cilj je dovesti investitore, čiji će razvoj poslovanja biti i zamašnjak velikogoričkog gospodarstva – ističe pročelnica.

Nakon uzvratnog posjeta uslijedit će postupak bratimljenja, što je konzervativnim kineskim investitorima iznimno važno. Bratimljenje će kroz deklaracije trebati usvojiti oba partnera, s jedne strane velikogoričko Gradsko vijeće, a s druge uprava okruga Fengtai. Tek će se tada u praksi moći realizirati za sada deklaratorna suradnja.