Home Politika Brankica Žugaj i Ivana Mlinar: Žene i mladi su potplaćeni te doživljavaju...

Brankica Žugaj i Ivana Mlinar: Žene i mladi su potplaćeni te doživljavaju diskriminaciju i mobing

"Promjene se ne događaju same, mi smo te koje radom na sebi pomičemo granice i kreiramo budućnost. Odgovornost je prije svega na nama ženama."

PODIJELITE

Kandidatkinja SDP-a, GLAS-a i HSS-a koalicije za zamjenicu gradonačelnika Velike Gorice, dr.sc. Brankica Žugaj i članica izbornog stožera kandidata za gradonačelnika, Ivana Mlinar, mag. iur. koja je ujedno i potpredsjednica Udruge “Mobing Stop”, poslale su priopćenje o akutnim problemima koji se javljaju na tržištu rada u Hrvatskoj. U fokusu priopćenja su diskriminacija, mobing i potplaćenost žena i mladih na svojim radnim mjestima.

Mlinar se u priopćenju posebno osvrnula na prekarni rad čime on rezultira kod kompletnog stanovništva, ali kako njegove posljedice osjećaju i građani Velike Gorice te koliko je važan utjecaj jedinica lokalne i područne samouprave.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Praznik rada je iza nas, no na tržištu rada i dalje ostaju akutni problemi kao što su porast prekarnog rada, diskriminacija, mobing i potplaćenost žena, nedovoljno reguliran rad od kuće te mnogi drugi segmenti vezani uz rad i radnička prava.

Protekla pandemijska godina posebice ostavlja traga na području zapošljavanja i rada, na radne odnose, način rada, još uvijek zakonom nedovoljno reguliran rad od kuće i mnoge druge segmente radnog odnosa. Poremećaji na području gospodarstva doveli su do negativnih kretanja na tržištu rada, na kojem niti prije pandemije “nisu cvale ruže”.

Najgori oblik rada, prekarni rad u stalnom je zabrinjavajućem porastu na našem cjelokupnom tržištu rada i Hrvatska je nažalost članica EU s najvećom stopom prekarnih poslova. Rad na određeno postao je novo normalno, što nikako ne treba smatrati normalnim“, istaknula je Ivana Mlinar, nadodavši da „uz trajno prisutan prekarni rad, kao posljedicu pandemije, u Hrvatskoj pa tako i u Velikoj Gorici imamo poplavu tzv. platformskih radnika, koji nisu zaštićeni jer njihov rad nije reguliran Zakonom o radu“.

Organizacija rada prepuštena je uvjetima u određenom trenutku i volji poslodavaca, najčešće na (materijalnu) štetu radnika, ali i štetu na privatni/obiteljski život zbog nemogućnosti jasnog razdvajanja profesionalnog i privatnog života, jer sve je postalo “radno vrijeme”.

 Mladi iseljavaju i bježe od siromaštva na koje su osuđeni kao prekarni radnici, jer drugoga rada (osim rada na određeno) NEMA. Nasuprot iseljavanju hrvatskih građana u potrazi za boljim životom i uvjetima rada, samim time sve je veća potražnja za stranim radnicima, kojih je sve više i u Velikoj Gorici“, rekla je Mlinar.

Ne zna se koliko će još trajati krizno razdoblje i izvanredne okolnosti u kojima živimo i radimo, ali nikako ne smijemo kao društvo ignorirati radničke probleme. Mlinar je istaknula još jedan veliki problem, a to je da su žene i mladi najviše suočeni s diskriminacijom, mobingom, socijalnom isključenošću i potplaćenošću na svojim radnim mjestima.

Najveći broj upita naših sugrađana nama kao članovima GO SDP-a Velika Gorica odnosi se upravo na ostvarivanje radnih prava. Naši neposredni kontakti s građanima pokazuju da imamo najveći broj pritužbi žena i mladih. Te društvene skupine suočene su s diskriminacijom, mobingom, socijalnom isključenošću i potplaćenošću.“

U području reguliranja radnih odnosa i ostvarenja radničkih prava najveći utjecaj ima država, ali nije zanemariv niti utjecaj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Nova gradska uprava mora napraviti sve da se zaustavi iseljavanje mladih ljudi i obitelji te da se osigura sigurnost poslovnog okruženja. Isto tako, nužno je zaustaviti i dugotrajni trend zapošljavanja na određeno vrijeme i drugih nesigurnih oblika rada, kao i kontinuirano poboljšavati sadržaj javnih servisa i usluga za roditelje. Naš tim zagovara radni odnos po mjeri radnika i njegove obitelji – to je koncept koji želimo razvijati na lokalnoj razini i poticati tu vrstu poduzetništva u našem gradu“, zaključila je Mlinar.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Velike Gorice, Brankica Žugaj, istaknula je da suvremena obitelj ženu stavlja u dvostruku ulogu.

Važno je uspostaviti ravnotežu obiteljske i profesionalne uloge žene. Svatko tko želi, može uspjeti. Svaka ideja se može pretvoriti u stvarnost ako smo uporne i otvorene za nove spoznaje“, rekla je Žugaj.

Biti žena, za mene je predivan osjećaj. Mišljenja sam da ako smo inovativne, otvorene za nove ideje da možemo mijenjati Svijet i pokretati promjene. Promjene se ne događaju same, mi smo te koje radom na sebi pomičemo granice i kreiramo budućnost, istaknula je Brankica Žugaj pa nadodala da je „odgovornost prije svega na nama ženama“.