Home Zanimljivosti ‘Boje’ li se muškarci uspješnih žena?

‘Boje’ li se muškarci uspješnih žena?

PODIJELITE

Ovaj tekst odlučila sam napisati kada sam prije desetak dana primila poruku u inbox na Facebooku s komentarima na moje članke i upitom da li sam voljna izaći na kavu s dečkom iz kvarta koji radi u lokalnoj autopraonici u našem gradu. Poruke ovakvog tipa dobivam s vremena na vrijeme no ova poruka bila mi je na pameti nekoliko dana jer je sadržaj napisan u nekom posebnom duhu sa „emocionalnog“ stajališta i naglaskom kako sam ja za njega „uspješna žena“.  Osobno sam dobila dojam da se frajer boji ženskih osoba mog profila jer kako je napisao ja sam za njega „alfa ženka“ i ne zna na koji način mi može pristupiti. Moram mu reći da mi je dao materijala za razmišljanje pa sam si počela postavljati pitanja ispitujući samu sebe boje li se muškarci samostalnih i uspješnih žena i koji je problem u današnjem društvu s nekim normalno razgovarati kao čovjek bez da u sebi nosimo predrasude?

Što zapravo znači biti uspješna žena?

Kada upotrijebim epitet „uspješna“ žena smatram, time smatram neovisnu ženu koja zna što želi u životu, ima svoj stav, marljivim koracima i radom ide prema ostvarenju svoji životnih, poslovnih i privatnih ciljeva. U svačijim očima uspjeh predstavlja nešto drugačije, a njegovo značenje mijenja se iz dana u dan. Budući da je danas Majčin dan odlučila sam ovaj tekst posvetiti svim majkama, ženama, bakama i djevojkama (koje će jednog dana postati majke) s ciljem da uvide kako su one posebne i uspješne na neki svoj, poseban način.marina jaksic c

Smatram da je moja majka jedna uspješna žena samim time što je odgojila moju sestru i mene, teta iz lokalne pekarne koja svako jutro priprema svježi kruh za prodaju, sve tete u vrtiću koje se brinu za mališane kako bi oni jednog dana postali uspješni, mladi i samostalni ljudi, domaćice koja se brine za sva četiri kuta kuće kako njezinoj obitelji ne bi ništa nedostajalo, liječnice koja se brine o zdravljima nas ljudi te ostalih raznih primjera kojih je puno oko nas.

Cjelokupno društvo oko nas generalno voli reći da potiču „jake i uspješne“ žene kojima su uvijek spremni pružiti potporu. Svima je super čuti kako neka djevojka/ žena razmišlja svojom glavom i ima neke svoje ideje/želje za ostvarenje ciljeva. Sa jedne strane ih nagrađuju raznim pohvalama, no s druge strane u većini slučajeva mnogi muškarci i „bježe“ od takvih. Osobno, sebe smatram uspješnom ženskom osobom, no moje iskustvo s muškima i svijetom je malo drugačije. Uvijek sam zbog svog uspjeha, otvorenosti, željom da stvorim nešto bolje, idejama za napredovanjem ili generalno pozitivnim vibracijama nailazila na prepreke. Usudila bih se reći da mi je sve to više odmoglo nego pomoglo i da sam za sve morala raditi dupli posao iako se većini na prvu čini sve vrlo jednostavno.  Muški koliko god pričali da vole uspješne žene i da baš oni nemaju sreću da imaju takvu kod kuće s jedne strane se i boje takvih osoba. Kao da bježe od njih.  Postavlja se pitanje zašto? Što ima loše u tome ako je žena obrazovana ili uspješna radnica, paralelno vrhunski radnik i najbolja majka za svoju djecu, a usput je simpatična i nije lijena. Voli raditi, stvarati, učiti, stjecati nova znanja, kuhanje joj nije strani pojam te joj ništa ne predstavlja problem. Govoreći iz iskustva smatram da se jako mali broj frajera može nositi sa ženom takvog profila jer jednostavno ne mogu pratiti taj ritam ili se s druge strane možda osjećaju ugroženima odnosno manje vrijednima.marina jaksic 1

Ponekad imam osjećaj da su žene stvarno naprednije od muškaraca. Sve u jednom, maleni „strojevi“ kojima je sve izvedivo. Za njih je sve moguće, od obavljanja standardnih kućanskih poslova, brige oko djece, završavanju fakulteta i radu na vlastitoj karijeri. One sve to stignu, mogu i za njih ništa nije nemoguće. Neka me nitko od muškog spola ne shvati drugačije, ali ponekad se zapitam gledajući svoju majku kako li je sve to uspjela. Završila je fakultet, podigla dvoje djece, školovala nas kako je najbolje mogla, paralelno radila dva posla kako nama ne bi ništa nedostajalo, a uz sve to uvijek smo imali uvijek skuhano i kuća je uvijek blistala od čistoće. Da moja majka je jedna uspješna žena kao i velika većina Vas žena koje ovo čitaju.

Da se vratim na početak i riječi dotičnog mladića, sada se opet i dalje pitam što za njega znači biti „uspješna žena“?

Piše: Marina Jakšić