Home Izdvojeno Biciklom kroz Županiju: Završena prva faza projekta Greenway

Biciklom kroz Županiju: Završena prva faza projekta Greenway

PODIJELITE

Predstavljanjem Studije izvodljivosti, završena je prva faza projekta Greenway, gradnje biciklističke staze uz rijeku Savu, od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka. Kroz operativni program „Promet 2007.-2013.“, izrada Studije izvodljivosti sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te je pokazala opravdanost gradnje biciklističke staze, odnosno „implementacije državne glavne biciklističke rute br. 2“.

– Greenway je prvi biciklistički autoput u RH! – za predstavljanja rezultata Studije ustvrdila je voditeljica projektaDarinka Jug. Gradnja biciklističke prometnice predviđena je u dužini od 121,6 kilometara, te će ona najvećim dijelom prolaziti savskim nasipom.

bicikl

aa– Projekt predviđa fizičku gradnju, koja uključuje eko-asfaltiranje staze, uređenje odmorišta i parkirališta za bicikle, postavljanje rasvjete, punionice za e-bicikle i brojače prometa. Također, planira se uređenje prilaza mostovima, kao i uređenje spojeva na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu – pojasnila je Darinka Jug, dodavši da sada slijedi druga faza projekta, odnosno izrada tehničke dokumentacije (glavnog i izvedbenog projekta). Sama gradnja biciklističke prometnice (treća faza) trebala bi završiti do ožujka 2017. godine, a radovi se procjenjuju na oko 123 milijuna kuna. S 85 posto financirat će se iz kohezijskih fondova EU, a ostatak će osigurati nositelji projekta Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

greenway_projekt_2

Za predstavljanja rezultata Studije, župan Stjepan Kožić je rekao da se radi o vrijednom projektu, prije svega za promociju turističkih kapaciteta županije.

– Vjerujem da će projekt imati i gospodarski učinak, te da ćemo kroz njega, uključivanjem u turističku ponudu, mobilizirati i naše ruralne prostore – rekao je župan Kožić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako su granice između Zagreba i županije samo administrativne, a „ljudi putuju svaki dan“, te da održivi razvoj podrazumijeva i alternativne oblike prijevoza, pri čemu biciklizam zauzima izuzetno važno mjesto.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić kazao je da cikloturizam kao specifični oblik turizma, u nekim europskim zemljama, poput Austrije i Švicarske, generira vrlo veliki prihod u turističkoj bilanci. Hrvatskoj je iz fondova EU, u razdoblju do 2020., za projekte sigurnosti u prometu na raspolaganju 1,3 milijarde kuna.