Home Gospodarstvo Biciklistička staza od Gorice do Čiča trebala bi biti gotova do proljeća

Biciklistička staza od Gorice do Čiča trebala bi biti gotova do proljeća

Vrijednost biciklističke staze između Velike Gorice i Starog Čiča j e 5,5 milijuna kuna

PODIJELITE

Gradonačelnik Krešimir Ačkar danas je sa suradnicima obišao projekt izgradnje nove biciklističke staza s javnom rasvjetom dužine 3.115,18 metara između Velike Gorice i Starog Čiča. Gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je kako će ovu infrastrukturu moći koristiti svi građani i cjelokupnom mrežom moći biciklom doći do Zagreba. “Dugogodišnja želja je bila da razvijemo cikloturizam i povećamo sadržaj koji bi doprinio rekreakciji. Želja je iskoristiti prirodne potencijale kao što su urbane šume i puteve koji su bili zapušteni. Sada, ovim projektom, će naši sugrađani koji će koristiti ovu infrastrukturu od Čiča pa sve do Zagreba moći doći po osvjetljenoj biciklističkoj stazi.”, navodi gradonačelnik Krešmir Ačkar.

Ovim projektom će se omogućiti bolja povezanost Starog Čiča i Zagreba, a samim time i s cijelim područjem Urbane Aglomeracije Zagreb. Velika Gorica do sada ima izgrađeno 51.471 metara biciklističkih staza te bi se ovim projektom doprinijelo razvoju sustava biciklističkih staza na području UAZ s ukupno šest kilometara. Za sada je već postavljen ukupno 61 rasvjetni stup s LED rasvjetom na postojećoj biciklističkoj stazi između Velike Gorice i Velike Mlake ukupne dužine 2.840 metara.

Projekt bi trebao biti gotov do travnja 2023. godine, a vrijednost projekta je 6.373.738,26 kn, od čega 5.417.677,52 kn bespovratnih sredstava te 956.060,74 kn sredstva korisnika. Od čega se na biciklističku stazu između Velike Gorice i Starog Čiča odnosi 5,5 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda putem programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Povezanost i mobilnost.

Biciklistička staza Velika Gorica – Staro Čiče na sjeverozapadnom rubu obuhvata priključuje se na koridor Ulice Ivana Gorana Kovačića do granice parcele vojne građevine radara. U tom dijelu u duljini od oko 375 m predviđena je kolno biciklistička površina s preporučenim trakovima za bicikliste, širine 6,5m. Uz istočnu granicu parcele vojne građevine radara predviđena je biciklistička staza u obradi od cementom stabiliziranog kamena duljine oko 550 m, širine 3,0 m. Prema jugoistoku u duljini od oko 1.000 m predviđena je kolno biciklistička površina s preporučenim trakovima za bicikliste, širine 6,5m. Prema jugoistoku do spoja s DC30 predviđena je odvojena biciklistička staza širine 2,5 m i duljine 1.190 m.

Biciklistička staza Velika Gorica – Velika Mlaka obuhvaća postojeću Velikogoričku cestu od Velikopoljske ulice kod Velike mlake do 120 m ispred raskrižja ulice Rudolfa Fizira u Velikoj Gorici uključivo s pješačkom stazom sjeverno od prometnice u dužini od približno 2840 m. Postojeću prometnicu karakterizira slijedeće: dvije kolničke površine, svaka s dvije vozne trake ukupne širine 7,0 m te sa centralnim zelenim pojasom širine 1,75 do 3,5 m; pješačka i pješačko-biciklistička staza sjeverno od prometnice ukupne širine 1,9 – 4,0 m. Ukupno je postavljeno 61 rasvjetno tijelo s visoko ekonomičnim LED svjetiljkama.