Home Izdvojeno Bez simptoma do sljepila: Pregledajte oči jer glaukom je podmukla bolest

Bez simptoma do sljepila: Pregledajte oči jer glaukom je podmukla bolest

PODIJELITE

Pregledom očiju mnogih građana, u Velikoj Gorici je obilježen Svjetski dan vida. Mnogi su u šatoru kraj Tržnog centra jutros besplatno doznali kakav im je vid i očni tlak, a još uz sve to dobili i majcu.

– Pregled je bio super, ovo je odlično da možemo provjeriti svoje zdravlje. Moram opet doći njima na pregled ako želim uzeti naočale – kaže Marijan Beca.

vid4

Cilj Svjetskog dana vida je podići svijest o sljepoći i oštećenju vida kao glavnom međunarodnom javnom zdravstvenom problemu.

– Nama je cilj ljude upozoriti da trebaju redovito obavljati preglede vida, mjeriti očni tlak barem svake dvije do tri godine – ističe Kristina Mihić iz Veleučilišta Velika Gorica.

vid1

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 285 milijuna ljudi diljem svijeta ima poremećaj vida, od čega je 39 milijuna slijepih te 246 milijuna slabovidnih osoba. Žene su suočene sa značajno većim rizikom gubitka vida od muškaraca. Dvije trećine slijepih osoba u svijetu su upravo žene. Toga je svjesna i Maca Rak.

akcija_Skolarac1

– Došla sam provjeriti svoju dioptriju jer želim biti sigurna da dobro vidim, radi vožnje automobila i općenito. Nalazi su super, promjene nema, ali ću još obaviti neke preglede u Veleučilištu – priča nam gospođa Rak.

vid5

Oftalmološki pregled posebno se preporučuje osobama od 40. godine života i to jednom godišnje. Takav pregled može isključiti očne bolesti kao što su makularna degeneracija, bolest cirkulacije oka ili opasni glaukom.

– Glaukom je jedna podmukla bolest koja nema simptome. Kada on uznapreduje već je kasno bilo što učiniti. Zato treba kontrolirati očni tlak koji je jedan od pokazatelja glaukoma – napominje Kristina Mihić.

Osim zdravlja očiju, oftalmolozi mogu dobiti uvid i u opće stanje i zdravlje vašeg organizma, ali i otkriti povišeni krvni tlak, sklerozu, šećernu bolest, neurološke bolesti, bolesti srca i krvnih žila i bubrega.

– Sada sam nakon pregleda puno mirnija. Kada je sve u redu, onda je čovjek opušteniji i zadovoljniji – dodala je Maca Rak.