Home Tradicija Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Veliku Goricu: Turopoljski skauti prenose blagdansku radost

Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Veliku Goricu: Turopoljski skauti prenose blagdansku radost

Betlehemsko svjetlo bit će prisutno na Svečanoj akademiji povodom Dana grada, na Lucijskom spravišču Plemenite općine Turopoljske, 13. prosinca, te tijekom vikenda do Badnjaka u raznim župnim zajednicama Velike Gorice

PODIJELITE
Foto: Alen Konjević / Turopoljska udruga skauta Tur

Udruga turopoljskih skauta “Tur” ponosno je donijela Betlehemsko svjetlo u Veliku Goricu, pridružujući se velikoj skupini izviđača iz različitih dijelova Hrvatske koji su u nedjelju u Zagrebu predali Svjetlo mira. Ceremoniju predaje predvodio je predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Gordan Jandroković, a Svjetlo je zatim krenulo na svoj put, osvjetljavajući crkve i domove diljem zemlje.

Dolazak Betlehemskog svjetla u Veliku Goricu zabilježen je 10. prosinca, kada su ga članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” preuzeli. Nažalost, ove godine nije bilo Povorke svjetla s Betlehemskim svjetlom, budući da Svjetlo još nije bilo stiglo iz Austrije, gdje se tradicionalno pali u špilji Isusova rođenja u Betlehemu. Austrijski skauti prvi su ga donijeli u Europu 1988. godine, pretvarajući taj događaj u tradicionalnu aktivnost koja je postala globalno prepoznatljiva.

Betlehemsko svjetlo, koje simbolizira mir, pali se svake prve nedjelje došašća u Betlehemu. Ove godine ga je upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh, a putovanje Svjetla započinje u Ammanu i zrakoplovom se doprema u Beč. Značaj Betlehemskog svjetla ogleda se i u činjenici da je jedini plamen koji se smije prevoziti zrakoplovom. Ovogodišnje “dijete svjetla mira”, Michael Putz, preuzeo je Svjetlo u bečkoj zračnoj luci Schwechat.

Foto: Alen Konjević / Turopoljska udruga skauta Tur

Austrijski skauti su Betlehemsko svjetlo donijeli u Linz, gdje je održana ekumenska svečanost podjele 9. prosinca. Predstavnici nacionalnih skautskih organizacija, uključujući hrvatske izviđače, preuzeli su Svjetlo koje je potom preneseno u Zagrebačku katedralu. Članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” preuzeli su ga i dostavili ga na večernje mise u crkve Blaženog Alojzija Stepinca te Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Osim toga, Betlehemsko svjetlo bit će prisutno na Svečanoj akademiji povodom Dana grada te na Lucijskom spravišču Plemenite općine Turopoljske, 13. prosinca, te tijekom vikenda do Badnjaka u raznim župnim zajednicama Velike Gorice.

Foto: Savez izviđača Hrvatske