Home Izdvojeno Besplatno cijepljenje obavlja se u ordinacijama obiteljske medicine i pedijatara

Besplatno cijepljenje obavlja se u ordinacijama obiteljske medicine i pedijatara

Ponavljamo tko ima pravo na besplatno cijepljenje

PODIJELITE

Zagrebačka županija objavila je kako osobe koje imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv sezonske gripe ove godine to neće moći obaviti u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije nego u ordinacijama obiteljske medicine i kod izabranih pedijatara.

“Na taj način nastojat će se barem dijelom rasteretiti Županijski zavod za javno zdravstvo koji ima povećan obujam posla zbog pandemije COVID-19.”, navode iz županije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije mole sve zainteresirane da se jave svojim izabranim liječnicima te telefonski dogovore svoj termin cijepljenja kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve, a koje pogoduju širenju virusa COVID-19. Kako smo pisali, pomama za cjepivom je velika, no dosadašnje izjave potvrđuju da će cjepiva biti za sve zainteresirane, no neki će ga dobiti tek početkom 2021. godine.

Zbog trenutne situacije organizirano je i cijepljenje u ljekarnama, a u Velikoj Gorici to je moguće na lokacijama: u ljekarnama Zagrebačke županije u Zvonimirovoj, kod Doma zdravlja te u Ljekarni Kenfelj. Kako doznajemo, za sada su svi termini popunjeni, no iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da nije kasno cijepiti se protiv gripe čak niti u prosincu.

“Cjepivo je besplatno za sve osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe, dok svi ostali koji ne pripadaju u rizičnu skupinu, a žele se cijepiti, moraju osobno kupiti cjepivo na temelju recepta od strane izabranog liječnika. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta, a samo cjepivo je nužno čuvati i prenositi na temperaturi hladnjaka.”, objašnjavaju.

Ponavljamo, osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

  • osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
  • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
  • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)
  • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
  • zdravstveni radnici
  • trudnice