Home Gospodarstvo Besplatan priključak na kanalizaciju za Velikogoričane

Besplatan priključak na kanalizaciju za Velikogoričane

PODIJELITE

Ministarstvo zaštite okoliša prihvatilo je Studiju utjecaja na okoliš za izgradnju sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici. U sklopu projekta izgradit će se pročistači otpadnih voda i kanalizacijske mreže u velikogoričkim naseljima. Projekt je vrijedan 54 milijuna eura, a Grad je sredstva osigurao iz fondova Europske unije. Mještani će priključke na kanalizacijsku mrežu dobiti potpuno besplatno, a završetak prve faze projekta očekuje se 2018. godine. Početak radova predviđen je sredinom 2016. godine.

Prva faza radova obuhvaća izgradnju pročistača otpadnih voda te rekonstrukciju postojećih kanala, tlačnih cjevovoda i crpnih stanica na području Velika Gorica – centar i Velika Mlaka, u duljini od oko 14 km. Radit će se u prigradskim naseljima Rakarje, Kobilić i Lukavec, na širem vodozaštitnom području Črnkovec (Črnkovec, Selnica, Mala Kosnica, Bapče, Petina, Novaki, Obrezina, Drenje, Sasi, Šćitarjevo, Trnje, Velika Kosnica, Lekneno), te području Donjeg Turopolja (Staro Čiče, Vukovina, Gornje Podotočje, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Buševec i Ogulinec. Druga faza radova počet će početkom 2018. godine i obuhvaća izgradnju kanalizacije u naseljima Novo Čiče, Jagodno, Donje Podotočje, Lazina Čička, Ribnica i Poljana Čička.Busevec-iz-zraka

-Potvrđivanjem Studije, Europa i Ministarstvo dali su potvrdu realizaciji najvažnijeg i najvrjednijeg projekta na ovim prostorima kojim će svim građanima Velike Gorice biti omogućeni najviši europski standardi po pitanju zaštite vode i odvodnje. Ovo je prvi korak u cilju zaštite blaga našeg područja, a to je voda, za našu djecu. – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda predviđena je u prvoj fazi i počinje sredinom 2016. godine. Uređaj će biti izgrađen po najsuvremenijim tehnologijama biološkog pročišćavanja sa trećim stupnjem pročišćavanja, uz adekvatno pročišćavanje zraka iz zatvorenih objekata predtretmana otpadnih voda. Time se formira jedinstveni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s jednim, centralnim, uređajem za pročišćavanje.voda

-Izgradnjom planiranih objekata šire područje Velike Gorice biti će pokriveno suvremenim sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, koji će stanovnicima trajno pružati sigurnu, pouzdanu i učinkovitu komunalnu uslugu, a podzemne vode će se zaštititi od daljnjeg zagađenja, sve u cilju da se budućim generacijama osigura mogućnost korištenja zdrave i pitke vode. Time će Velika Gorica opravdati status grada koji ispunjava moralnu obvezu očuvanja okoliša i prirodnih resursa za buduće generacije. – ističu u Gradu.