Home Gospodarstvo Grožđe najbolje rodilo u proteklih 10 godina, ali vino će biti blago

Grožđe najbolje rodilo u proteklih 10 godina, ali vino će biti blago

PODIJELITE

–  Naši vinogradari amateri, dakle vikend vinogradari imaju količinu od 300 do 600 litara vina što je za jednu godinu, za obitelj i prijatelje sasvim dovoljno  –  kaže Vlado Mikulčić, predsjednik velikogoričke Udruge vinogradara i vinara ¨GROZD¨

Berba02

UROD ZA PAMĆENJE

Mnogi vinogradari grožđe su već pobrali, ali berba i dalje traje diljem županije. Poljoprivrednici s područja Vukomeričkih gorica ovogodišnji urod uspoređuju s onim iz 2003. godine kada je grožđe iznimno dobro rodilo.

–  Mislim da je ova godina što se tiče količine ubranog grožđa u nazad 10 godina najbolja. Na sreću nije bilo mraza, a niti tuča nije uništila grožđe  –  ističe Mikulčić.

Problem je samo u tome što u moštu nema dovoljno prirodnoga šećera pa vinari moraju dodavati konzumni.

–  Što se tiče sladora nismo zadovoljni jer nisu očekivani. Da je u zadnjih dva tjedna bilo lijepo vrijeme, sladori bi dostigli željenu visinu i onda bi bili izuzetno zadovoljni  –  rekao je.

NEŠTO BLAŽA VINA

Vrijeme s obilnim padalinama i pojavom magli kakvo je bilo početkom rujna dovelo je do bolesti grožđa kisele truleži i sive plijesni. Vinogradari Vukomeričkih gorica ove su godine stoga ranije krenuli u berbu nego što su planirali i grožđe nije stiglo nakupiti slada.

-Moramo reći da se ovogodišnja berba u Vukomeričkim goricama nije odvijala u fazi pune zrelosti grožđa što će u konačnici dovesti da će vina biti nešto nižih alkohola i nešto blaža-objašnjava Mikulčić.

Muškat, traminac, souvignon, chardonay, sivi, bijeli i crni pino i silvanac zeleni, najprije su napunili košare i bačve, dok se ovih dana beru nešto kasnije sorte poput autohtonog škrleta, kraljevine, moslavca, štajerske bjeline, frankovke i zweigelta. Graševina i rajnski rizling kao kasne sorte najdulje će ostati na lozi, do kraja rujna i početka listopada. A nakon berbe vinogradari uglavnom postaju vinari.

DOVOLJNO ZA “VLASTITE” POTREBE

–  Naši vinogradari amateri, dakle vikend vinogradari imaju količinu od 300 do 600 litara vina što je za jednu godinu, za obitelj i prijatelje sasvim dovoljno  –  naglasio je.

Ipak, do dobre kapljice dug je put. Grožđe prerađuju, talože, sumpore, odvajaju mošt od taloga, dodaju kvasce, kontroliraju vrenje, pretaču, bistre i filtriraju vino kako bi ono bilo što ukusnije. Rodnost i kakvoća grožđa razlikuje se iz godine u godinu, ali uvijek vrijedi stara poslovica: Važno je biti dobar vinogradar, a još važnije dobar podrumar.