Home Gospodarstvo Benzin pojeftinio, a autoplin poskupio

Benzin pojeftinio, a autoplin poskupio

PODIJELITE

Eurosuper 95 pojeftinio je za oko 6 lipa, a njegova se cijena sada kreće oko 9,58 kuna, ovisno o distributeru. Već peti tjedan zaredom cijene benzina padaju, što je ujedno i najduže razdoblje korekcije u ovoj godini. Cijena litre benzina u ovom razdoblju pala je za 81 lipu, što je dovelo do pojeftinjenja punog spremnika za 40,5 kuna.

Eurodizel se kao i do sada prodaje po cijeni od oko 8,66 kuna za litru, ovisno o benzinskoj crpki.

Vozači koji koriste autoplin jedini nemaju razlog za zadovoljstvo današnjim promjenama cijena na hrvatskom tržištu goriva. Cijena litre ove vrste goriva porasla za oko 5 lipa i sada se prodaje po cijeni od oko 3,56 kuna, ovisno o kompaniji.

– Nafte kompanije kažu da su nove cijene derivata na benzinskim postajama posljedica djelomičnog pada cijena derivata na Mediteranskom tržištu te kretanja tečaja dolara i kune. Na svjetskim tržištima barel stoji oko 49 dolara. No, tečaj dolara i kune podosta se promijenio u posljednja dva tjedna. Naime, prije više od tjedan dana za jedan dolar moglo se dobiti 6,95 kuna, a u utorak se moglo dobiti 6,79 kuna. Dakle, razlika je 16 lipa, što je značajna promjena u tako kratkom vremenu – objasnili su trend na portalu cijenegoriva.info.