Home Gospodarstvo Benzin i dizel najskuplji dosad, vozači masovno prelaze na autoplin

Benzin i dizel najskuplji dosad, vozači masovno prelaze na autoplin

PODIJELITE

Nakon što je država u subotu uvela trošarine na benzinska i dizelska goriva, a tržište danas još dodatno udarilo po džepu vozača, cijena najprodavanijih goriva skočila je u nebo. Cijena Eurosupera kreće se 10,14 i 10,15 kuna, a Eurodizela od 9,37 do 9,40 kuna, ovisno o kompaniji. Analitičari procjenjuju kako će cijene i dalje rasti, s obzirom da je sirova nafta na svjetskom tržištu poskupjela za oko 15 posto.

Eurosuper 95 u posljednja je četiri dana tako poskupio za 57 lipa po litri, odnosno, čak 28,5 kuna za prosječan spremnik od 50 litara. Ništa sretnije nisu prošli niti vozači dizelaša. Litra Eurodizela skuplja je 55 lipa u odnosu na prošli tjedan te je za spremnik od 50 litara potrebno izdvojiti 27,5 kuna.

Jedini razlog za veselje imaju vozači autoplina, koji ovaj put nisu okrznuti niti nametom države, ali niti noćašnjom korekcijom cijena. To je gorivo danas dodatno pojeftinilo za dvije lipe. Prema portalu cijenegoriva.info, većina kompanija ga prodaje za 4,04 kune po litri. Promatrajući proteklih mjesec i pol, spremnik od 50 litara autoplina pojeftinio je za čak 43,5 kuna.

Nema sumnje, vraća se era autoplina. Uz vozače koji koriste to gorivo, zadovoljan je i vlasnik Auto Tima, Miroslav Krlić, koji je u biznis ugradnje plinske instalacije u automobile uložio svo znanje, ali i životnu ušteđevinu.

krlić_miroslav

– Cijena autoplina napokon se stabilizirala. Cijela priča se svodi na to da je potrebno znati dugoročnu politiku cijene autoplina u odnosu na benzin. Jedino na taj način možete znati koliko će vam trebati vremena da vratite investiciju ugradnje, koja se ovisno o tipu automobila, u prosjeku kreće od 6-7 tisuća kuna – ističe Krlić.

U svakom slučaju, ugradnja autoplina isplati se većini vozača, osobito onima koji godišnje prijeđu više od 15 tisuća kilometara. Mnogima se investicija vrati već prvu godinu korištenja.

– Sve ovisi hoće li cijena autoplina u toj godini biti stalna ili će varirati. Kako god bilo, ugradnja se više nego isplati, čak i unatoč paušalu od 550 kuna, kojeg vozači vozila na autoplin plaćaju prilikom registracije vozila. Isplativost je tim veća nakon što je država u subotu uvela trošarine na benzin i dizel. Od tada nas nazivaju mnogi vozači, kako bi rezervirali svoj termin ugradnje – napominje Krlić, koji preko Hrvatske UNP udruge lobira za stabilnu cijenu tog goriva. Riječ je o smjesi propana i butana,  koja nastaje kao nusprodukt u preradi nafte, a Hrvatska ga u rafinerijama proizvodi u tolikim količinama da ostaju i viškovi. To je razlog zbog čega autoplin treba biti znatno jeftiniji od benzina. S druge strane, u pitanju je ekološko gorivo, čije izgaranje ne šteti okolišu.