Home Zanimljivosti Benefiti hodanja: osim što je dobro za zdravlje, dobro je i za...

Benefiti hodanja: osim što je dobro za zdravlje, dobro je i za postizanje vitke linije!

Proljeće je stiglo na velika vrata i idealno je vrijeme za ovu vrstu rekreacije koja ne zahtijeva puno vremena ni napora, naravno ukoliko već niste krenuli po svojih deset tisuća koraka

PODIJELITE
Foto: Pexels

Što mislite, koliko koraka u danu napravite? Redovna tjelesna aktivnost ima niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, a stručnjaci tvrde da već samo 30 minuta hodanja značajno doprinosi zdravlju i dugovječnosti. Drugi vrijeme zamjenjuju koracima pa navode da je deset tisuća koraka dnevno idealno.

Hodanje određenim tempom uz zdravu prehranu može vam pomoći da smršavite i dovedete se u formu. Donosimo vam savjete s kojima u tri tjedna možete smršavjeti i do pet kilograma, a sve što morate raditi jest marljivo hodati.

Par savjeta kako mršaviti hodanjem

Hodanje duže od 20 minuta ulazi u kategoriju aerobnog treninga, čime osoba radi na poboljšanju vlastitog zdravlja. Povećava se maksimalni primitak kisika, smanjuje se opterećenje na srce i svakako se smanjuje stres. Međutim, osoba koja hodanju pristupi površno i ne rabi pravilnu tehniku koja uključuje i ruke i noge, neće uspjeti potrošiti dovoljno kalorija.

Želite li smršavjeti hodanjem, vrlo je bitno kojim tempom hodate. No, dobra je vijest i ta da se kod brzog hodanja stvara manji pritisak na gležnjeve nego kod trčanja. To je zato što dok hodate jedna, noga uvijek dodiruje tlo, dok tijekom trčanja postoje trenuci kada je čitavo tijelo u zraku i kada se spustite na tlo, tijelo je izloženo udarcu. Za maksimalni gubitak masnoga tkiva hodajte brzim tempom triput tjedno po 30 minuta. Tih 30 minuta možete prohodati odjednom ili ih možete prekidati s kratkim pauzama tijekom kojih ćete hodati sporije.

Nosite sa sobom bočicu vode jer je nužno svakih 10 do 15 minuta popiti koji gutljaj vode. Kad osjetite da ste se adaptirali na hodanje, uvedite i vježbe snage barem dvaput tjedno s kojima ćete potaknuti rast mišićne mase, a upravo su mišići glavni potrošači kalorija.

Vrste hodanja koje se preporučaju

  • Šetnja – ritam u kojem razgledavate izloge trgovina, odnosno intenzitet 4 na ljestvici od 10. U jednom satu sagorjet ćete oko 238 kalorija
  • Brzi hod – hodate brzinom od 5 ili 6 na ljestvici od 10, odnosno prohodate šest kilometara na sat. U sat vremena sagorjet ćete 340 kalorija. Dok hodate ovom brzinom, možete govoriti, ali nakon svakih nekoliko rečenica potrebno vam je da dođete do zraka.
  • Tijelo treba konstantno šokirati promjenom nagiba hodanja (uzbrdo-nizbrdo) ili promjenom intenziteta hodanja (na primjer 2 minute brzog pa pola minute sporog hoda).

I to je to, a s obzirom na to da je proljeće stiglo na velika vrata, idealno je vrijeme za ovu vrstu rekreacije koja ne zahtijeva puno vremena ni napora, naravno ukoliko već niste krenuli! Dani su topliji i duži, a priroda predivna, pa nema razloga da ne napravite prvi korak, i postignete svojih deset tisuća  koraka dnevno za zdravlje, smanjenje razine stresa ali i vitku liniju!