Home Vijesti Badnjak ove godine pada na nedjelju, treba li postiti?

Badnjak ove godine pada na nedjelju, treba li postiti?

Treba se i pitati zašto postimo, što nama post znači

PODIJELITE

Pitanje posta uoči Božića, a posebno na Badnjak, vezano je uz vjerska uvjerenja i običaje koji se mogu razlikovati kod vjernika. U katoličkom kršćanstvu, Badnjak pada 24. prosinca, na dan prije Božića, koji je 25. prosinca. Ove godine Badnjak pada na nedjelju te se mnogi vjernici pitaju treba li i tada postiti s obzirom na to da je tada i četvrta nedjelja došašća?

Po nauci, nedjeljom nema posta ni nemrsa, niti tijekom blagdana, osim onih u korizmi. Don Mihael Mišo Prović iz Župe sv. Križa u Velom Varošu objasnio je kako je post na Badnjak tek pučki običaj vjernika. Želja tog posta je što pobožnije dočekati Božić. No zapovijedani dani posta su u Crkvi samo Pepelnica i Veliki Petak. Iako je to prije bio običaj, reformom u Drugom vatikanskom koncilu je ukinuta službena odredba da se na Badnji dan posti.

Govori i kako je nepisano pravilo da bi se post trebao prebaciti na dan ranije, što vjeruje da će mnogi vjernici i napraviti u subotu prije Badnjaka. Stoga, po crkvenoj nauci, službeno, na Badnjak nije zapovijedani post.

Međutim, bitno je znati i što sam post treba značiti za vjernike.

Poanta posta stoga nije da kupite najskuplje ribe ili baš bakalar, već je bitno koliko jedete i koje je vaše razmišljanje dok postite, odnosno, zašto to činite. Post bi trebao služiti kao duhovna priprava, vrijeme kada ćete se više usredotočiti na svoju vjeru, molitvu, ali i izraziti solidarnost s onima koji žive u siromaštvu. Ovaj običaj može isticati i pripremu za svo bogatstvo koje nam dolazi, stvaranje figurativnog i doslovnog prostora za sve darove koje Bog daje.