Home Izdvojeno Arhitektica koja je projektirala naselje Galženica dolazi održati predavanje

Arhitektica koja je projektirala naselje Galženica dolazi održati predavanje

Hrvojka Paljan je autorica je zgrade Doma kulture, Trga Stjepana Radića te urbanističkog rješenja naselja Galženica. Pogledajte kako je ovaj dio grada izgledao prije mnogo godina

PODIJELITE

Idućeg tjedna, 10. prosinca će se u Galeriji Galženica održati predavanje arhitektice i urbanistice Hrvojke Paljan ”Projektiranje u skromnim uvjetima”. Predavanje za temu ima arhitektonsko-urbanistički razvoj naselja Galženica jug – Gorica III.

Arhitektica Hrvojka Paljan autorica je zgrade Doma kulture u naselju Galženica u Velikoj Gorici u kojoj se nalaze knjižnica, manja koncertna dvorana te Galerija Galženica. Također, autorica je i Trga Stjepana Radića u Velikoj Gorici te urbanističkog rješenja naselja Galženica jug – Gorica III.

U svom javnom predavanju prezentirat će arhitektonsko-urbanistički razvoj ovoga naselja, sa stanogradnjom, javnim i zelenim površinama te kulturnim sadržajima. Kod projektiranja naselja, vodila se postulatima tzv. urbane sociologije i njemačkim uzorima planiranja grada, promišljajući prostor kao mjesto susreta, društvene interakcije i socijalizacije njegovih stanovnika.

O Hrvojki Paljan

Hrvojka Paljan rođena je u Malim Zdencima, Daruvar. Završila je V. gimnaziju u Zagrebu te diplomirala na Arhitektonskom fakultet u Zagrebu, u klasi Nevena Šegvića 1966. godine. Od 1966. – 1970. djelovala je u Njemačkoj, a potom u Zagrebu u G. P. Industrogradnja.

Pretežno se bavila projektiranjem višestambenih zgrada, gdje je posebnu pozornost posvetila iznalaženju jednostavnih i racionalnih rješenja u skladu s tehničkom mogućnosti izvedbe stanova.

Objavljivala je radove u časopisu “Revija za sociologiju“ iz područja urbane sociologije. Bila je polaznik Akademije za likovne umjetnosti (Akademie für Bildende Künste – Meisterklasse Architektur) u Salzburgu u Austriji 1981. godine. Sudjelovala je u radu Konferencije Ujedinjenih naroda o gradovima i naseljima (Habitat II) u Istanbulu 1996. godine.

Izbor izvedenih radova:

– stambeno naselje Gorica III – Galženica jug, urbanističko rješenje i projekt zgrada (1974.)
– Trg Stjepana Radića u Velikoj Gorici (1981. i 2004.)
– Dom kulture u Travnom, Zagreb (1984.)
– stambeno-poslovna zgrada „Ružmarinka“, koautor Željko Jagić (1986.)
– stambena zgrada za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, O2 Veliko Polje, Velika Gorica, koautor Željko Jagić (1999.)
– stambene zgrade POS-a, „D7“ i „D8“ u Sopnici Jelkovec, Sesvete (2003).

Nakon izbijanja Domovinskog rata 1991. godine sudjelovala je kako u zemlji, tako i u inozemstvu, u radu velikog broja mirovnih konferencija i skupova. Pri tome koristila je svaku priliku da uz ostalo upozori na strašna razaranja kulturne baštine u Hrvatskoj:

– United Nations World Conference on Human Rights, Beč 1994.ž
– United Nations Fourth World Conference on Women, Peking 1995.
– United Nations Conference on Human Settlements (Habitat II), Istanbul 1996.