Home Izdvojeno Alergičari oprez! Visoka koncentracija johe, ljeske i čempresa

Alergičari oprez! Visoka koncentracija johe, ljeske i čempresa

PODIJELITE

Sasvim suprotno u odnosu na isto razdoblje lani kada se zima produljila, ovogodišnja peludna sezona počela je neuobičajeno rano. Temperature kakve su sredinom ožujka izmjerene daleke 1882. godine, ubrzale su vegetaciju i alergičarima donijele pravu noćnu moru. Kihanje, svrbež očiju i nosa, začepljenost ili vodeni iscjedak iz nosa ili pak otežano disanje, simptomi su alergije na pelud od koje svake godine oboljeva sve više ljudi.

U cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj visoka je koncentracija peluda drveća, dok na području grada Velike Gorice i Turopolja dominira pelud johe, ljeske i čempresa, doznajemo od Gordane Pajan Lehpaner, voditeljice velikogoričke Epidemiološke službe.

– Ovo su podaci naših mjernih stanica koje prate koncentraciju peludnih zrnca. Osim u Velikoj Gorici, mjerne stanice županijskog Zavoda smještene su i u Samoboru te Ivanić Gradu. Pomoću njih utvrđujemo broj zrnaca u kubičnom metru zraka, odnosno je li koncentracija peludi niska, umjerena, visoka ili vrlo visoka – objašnjava nam epidemiologinja.

IMG_0745.jpg

PELUDNA GROZNICA TRESE SVE ALERGIČARE

U kubičnom metru zraka trenutačno se nalazi između 91 i 1500 zrnaca peludi i riječ je o visokoj koncentraciji koja kod svih osoba osjetljivih na pelud johe, ljeske ili čempresa izaziva simptome alergijske reakcije i peludnu groznicu.

– Procjena razine peluda u zraku može alergičnoj osobi pomoći u organizaciji života.  Teško je potpuno izbjeći kontakt s alergenom, ali ga se treba svesti na minimum. Osobito treba izbjegavati vjetrovito vrijeme kada je koncentracija najveća. Terapiju bi trebalo početi uzimati na vrijeme, barem 5-10 dana prije početka peludne sezone i uzimati je cijelo vrijeme dok traju simptomi alergije – ističe Gordana Pajan Lehpaner.