Home Gospodarstvo Aktualni sat: Umirovljenici će dobiti uskrsnice, uredit će se željeznička stanica..

Aktualni sat: Umirovljenici će dobiti uskrsnice, uredit će se željeznička stanica..

Pitanja na aktualcu bila su i u vezi autobusnog kolodvora, uređenja mrtvačnice, ulica u kojima su trenutni radovi...

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

25. sjednica Gradskog Vijeća započela je minutom šutnje za preminule Davora Štubana i Milana Bandića. S dnevnim redom složili su se svi vijećnici nakon čega je krenuo Aktualni sat na kojem je prvo govorio vijećnik Damir Slojšek. Postavio je dva pitanja o tome kada će završiti radovi u Ulici Andrije Kačića Miočića za koje navodi da su trebali biti gotovi u studenom. Drugo pitanje je bilo o financijskom stanju u gradskoj blagajni i proračunu te koliko je lockdown utjecao na situaciju.

Odgovorio je vd. gradonačelnika Krešimir Ačkar. “Rok je doista bio 70 dana, asfaltiranju će se pristupiti nakon završetka rada zimske službe.” Navodi i kako se u toj ulici pojavio investitor koji treba ugraditi cijevi te time još odužiti asfaltiranje ulice. Na to je Slojšek odgovorio kako nije zadovoljan odgovorom navevši kako su građani spremni na prosvjed i zatvaranje ulice. Navodi i kako vjeruje da pismeni odgovor neće dobiti jer ih nije dobivao niti sada.

Umirovljenici dobivaju uskrsnice

Pitanje na aktualnom satu je postavio i Josip Jerleković
koje se ticalo o fazama izgradnje vatrogasnog doma u Novom Čiču i Buševcu te hoće li biti isplaćena uskrsnica u 2021 godini. “Uvjerili smo se da su vatrogasci najjača civilna snaga u našem gradu. Ponosan sam na pomake koje smo učinili i ulaganja jer naši vatrogasci prvi uskaču i hvala im na tome svih ovih godina. Moramo raditi na obnavljanju i rješavanju tih pitanja. Građevinski radovi u Novom Čiču su u drugoj fazi, postupak javne nabave za daljnje radove je pokrenut, a sklapanje ugovora možemo očekivati do kraja ove godine. Završetak radova se očekuje u siječnju iduće godine. Što se tiče vatrogasnog doma u Buševcu, radovi su u punom jeku, ugovor je sklopljen još prošle godine, vrijednost je 2 milijuna i 382 tisuće kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do lipnja.”, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Što se tiče uskrsnice za umirovljenike, ovo je odgovorio: “Sada smo donijeli odluku i vi vijećnici ste to potvrdili osiguravajući sredstva, da se će se po prvi put našim umirovljenicima isplatiti uskrcnice. Onima koji imaju mirovinu do 1000 kuna je 800 kuna, a za one do 2000 kuna 400 kuna.”, dodaje Kolarec.

Umirovljenici koji su prošle godine upisani u Evidenciju u svrhu isplate božićnice ne moraju se ponovo upisivati u evidenciju, te uskrsnicu mogu preuzeti u FINA-i. Nadalje, umirovljenici koji su pravo na mirovinu ostvarili tijekom ove godine, također ostvaruju pravo na uskrsnicu, temeljem podnošenja propisanog obrasca za prijavu u Evidenciju umirovljenika Grada Velike Gorice.

Lucijan Maslać je pitao pitanje o tome koliko je u 2019. i 2020. isplaćeno naknada za novorođenu djecu. Drugo pitanje je vezano uz mijenjanje imena trga Maršala Tita. Što se tiče prvog pitanja, Ačkar je naveo da će odgovor dobiti pisanim putem te da se slaže da tu naknadu treba povećati i za prvo i drugo dijete. O projektu trga govori da je bio u začeću i izradi, da su preduvjet projekta i eventualne promjene imena trga. Maslać je na to naveo da želi pisani odgovor u roku 30 dana, a s drugim odgovorom nije zadovoljan jer i dalje želi informacije o datumima.

Želi se uspostaviti prijevoz do željezničke stanice

Vijećnik Darko Bekić na aktualnom satu tražio je informaciju o uređenju željezničke stanice te o fazama uređenja i datumima. Odgovorio je Ačkar: “Obavili smo konkretan sastanak i troškovnici su spremni za prvi dio radova koja će se odnositi na postavljanje rasvjete i asfaltiranje parkinga. Time smo riješili tek dio problema.” Dodaje kako je druga faza poticanje stvaranja dodatnog prijevoza do željezničke stanice za sve građane, posebno one u ruralnim područjima. Studija koja je preduvjet za taj autobusni prijevoz je naručena, a nakon toga ide natječaj ministarstva na koji će se Grad prijaviti.

Alan Šembera je na aktualnom satu imao pitanja o projektu Aglomeracije te natječaja za pročistač, kao i o uređenju zelenih površina u Velikoj Gorici. Konkretno ga je zanimalo u kojem periodu projektiranja se građane pita o tome što oni žele jer ima informaciju kako se stanovnicima Cvjetnog ne sviđa projektna ideja parka kod “betonca”. Odgovorio je Ačkar rekavši da je pitanje Aglomeracije pitanje svih građana te da projekt ide u svom ritmu. “Ne ide se još na natječaj za pročistač, na zadnjem sastanku sam naveo da bi trebalo ići na zagrebački pročistač zbog ekoloških razloga. Međutim, tu smo uvjetovani jer je u početku projekta došlo do toga da neke kuće nisu uključene i tu je niz problema koje trebamo riješiti. Ukoliko dobijemo suglasnost da idemo na zagrebački pročistač od Hrvatskih voda, i ako matematika pokaže da je to isplativije, mišljenja sam da bismo išli prema Zagrebu.“, govori. Šembera navodi kako Grad ima punu podršku po pitanju pročistača.

Stjepan Kosić je tražio odgovor u vezi aktivnosti koje su se dogodile nakon potresa te o područnoj školi Eugena Kvaternika u Dubrancu, školi koja je oštećena u potresu nakon čega je Ačkar ispričao o svim mjerama i pomoćima koje je Grad pružio za mještane. Postavljeno je i pitanje u ruševnom objektu u Buševcu koji je u lošem stanju i koji stvara problem prolaska. Drugo pitanje Igora Horvačića je bilo o komunalnom redarstvu na području Grada Velike Gorice.

Postoji imovinsko pravni spor po pitanju tog objekta, poslat ćemo komunalno redarstvo kako bi se riješio problem.”, govori Ačkar te za drugo pitanje moli da odgovor stigne pisanim putem.

Idejno rješenje za autobusni kolodvor postoji

Vijećnik Mihael Grdenić je postavio pitanje o interesu za javni poziv o pomoći malim gospodarstvima na području grada. Vijećnica Karmen Rak tražila je odgovor na pitanje koje, kako kaže, postavlja već tri godine. “Zanima me kada će se završiti radovi na mrtvačnici u Kušancu te radovi na mrtvačnici u Šiljakovini. Također, što je s autobusnim kolodvorom koji i dalje nema kemijski WC.“, pitala je. Ačkar odgovara kako se u Kušancu očekuje kraj radova u lipnju te da i situaciju u Šiljakovini treba urediti. Što se tiče autobusnog kolodvora, idejno rješenje je gotovo već davnih dana. “Glavni projekt je naručen, bez obzira na imovinsko pravne probleme, imamo glavni projekt od 24 milijuna kuna koji bi sadržavao sve što jedan autobusni kolodvor treba imati. Samim završetkom glavnog projekta moramo pristupiti raspisivanju i izradi natječaja.“, govori te navodi da se nadaju izvući dio sredstava iz Fondova.

Vijećnik Zlatko Turković zamolio je odgovor u vezi biciklističke staze prema Čiču.  Zdelara je zanimalo koliko je kreditno zaduženje Grada te o tome kome su izdani gradski stanovi. Napomenuo je i problematiku uništenja ulica u Kurilovcu zbog radova, te kada će se početi rješavati pitanje opasnog otpada na području Vukovinskog polja i situacije s novim reciklažnim dvorištem. Zatražio je i odgovaranje na svoja pitanja. “Jelačićeva ulica iziskuje kompletnu dokumentaciju koja ove godine nije u proračunu, no zaslužuje da je stavimo iduće godine. Što se tiče otpada utvrdit ćemo stanje.”

Ačkar je upitan i vezi Odranske ulice u Donjoj Lomnici od vijećnika Milivoja Dijaneževića koji je ispitao i situaciju s pješačkom stazom između Petrovine i Gradića za koje Ačkar navodi kako su mu takva pitanja prioritet.