Home Gospodarstvo Aktualni sat: Povećanje vrtićkih kapaciteta, reciklažno dvorište i Tržni centar samo neke...

Aktualni sat: Povećanje vrtićkih kapaciteta, reciklažno dvorište i Tržni centar samo neke od tema

Danas su gradski vijećnici raspravljali o brojnim temama

PODIJELITE

Jutros se u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održava 15. sjednica Gradskog vijeća. Nakon prihvaćanja Dnevnog reda bez rasprave, krenuo je Aktualni sat. Prva na govornici bila je vijećnica Karmen Rak koja je i ovoga puta pitala o autobusnom kolodvoru, konkretno kada će ići natječaj i koliko će projekt čekati. Osim toga, pitala je o klizištu na cesti Fiketi u Šiljakovini.

Odgovor je dobila od pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, Dubravka Katulića, koji je objasnio da je projekt autobusnog kolodvora u završnoj fazi te da se čekaju elektroinstalacijski radovi i strojarski radovi „Onda će se podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu koju očekujemo dobiti u tri mjeseca. Nakon toga će ići postupak za javnu nabavu koji obično traje oko četiri mjeseca. U jesen bismo mogli dobiti izvođača radova. Kompletna investicija je oko 3-4 milijuna eura, no nadamo se da će biti manje, a rok za izvršenje je godina dana.“, govori Katulić. Objašnjava i da je svjestan problematike u Šiljakovini s klizištem te traže rješenje.

Društveni domovi i reciklažno dvorište u Kurilovcu

Vijećnicu Ivanu Belošević zanimalo je u kojem su stanju radovi u Buševcu, na što je odgovor dobila od pročelnika Službe mjesne samouprave Dražena Bačurina koji govori kako se nada da će uskoro raspisati natječaj za završetak. „Preostale su kompletne instalacije, unutarnje uređenje, fasada i okoliš. Završetak radova očekujemo do proljeća sljedeće godine.“

Vijećnica Dragica Svračak pitala je o autobusnoj stanici prema Domovinskom mostu te navodi kako je u vezi toga pisana i peticija jer građani nemaju izlaz do te autobusne stanice. Zanimalo ju je i o sigurnosti u prometu po pitanju Ulice Popovke. O stanici u Selnici odgovorio je pročelnik Katulić koji navodi kako rješenje za to nije lako izvedivo, odnosno, da su tražili i rješenje Hrvatskih autocesti, no odbijeno im je da se tamo izgradi autobusna stanica jer na navedenoj dionici nije u početku planiran autobusni prijevoz.

Govora je bilo i o Društvenom domu u Novom Čiču, što je pitao vijećnik Stipo Duvnjak. Bačurin odgovara kako je vrijednost radova 691.000 eura bez PDV-a te da bi sljedeći tjedan trebalo doći do uvođenja izvođača u posao, rok je 300 radnih dana i nadaju se da će biti i prije, do kraja ove godine.

Vijećnik Damir Slojšek imao je pitanje o održavanju zgrada, odnosno, o ugradnji dizala u postojeće zgrade i hoće li to Grad sufinancirati. Istaknuo je i važnost dizala za starije stanovništvo. Slojšek je pitao i o reciklažnom dvorištu u Kurilovcu i u kojoj je fazi izgradnja, kao i jesu li stanovnici obaviješteni o radovima. Dobio je odgovor kako je reciklažno dvorište na zemljištu koje nije u vlasništvu grada, a privatnik je tražio da se do kraja godine moraju iseliti zbog čega su požurili s radovima. „U iduća dva, tri tjedna bi po ovoj dinamici trebalo biti gotovo, a duže je trajalo zbog niskih temperatura. Ostao je još dio za betonirati. Očekujemo da bismo do sredine trećeg mjeseca radovi trebali biti završeni. Koliko znam, građani su obaviješteni o radovima.“, odgovorio je predsjednik uprave VG Čistoće Ivan Rak. Slojšek dodaje kako građani nisu obaviješteni, a tražili su bukobran i veću visinu ograde.

Povećavaju se vrtićki kapaciteti za 200 mjesta

Vijećnika Zobeca zanimalo je stanje ulica u Bratstvu te ga je zanimalo o zahtjevima za upis djece i vrtićkim kapacitetima, kao i hoće li se graditi vrtići u Rakarju i Plesu. Odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Neven Karas. „Bratsvo je po pitanju ulica u lošem stanju, nema ni oborinske odvodnje i upravo zbog toga je ove godine jedan od većih zahvata upravo na toj ulici i Ulici Eugena Kvaternika. U završnoj fazi je ishođenje građevinske dozvole i očekujemo da će biti izdana u roku mjesec dana nakon čega slijedi postupak nabave. Procjena vrijednosti je malo manje od milijun i pol eura i nadamo se do kraja godine to završiti. Namjerava se sanirati postojeći kolnik, dodati pješačke staze od metra do metar i pol te da se izgradi oborinska odvodnja. Naravno, da se i izgrade i nova parkirališna mjesta i saniraju problemi.“, govori Karas te dodaje da je plan urediti i Ulicu Eugena Kvaternika.

Pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Lana Krunić Lukinić navodi da se radi na nizu projekata kojima se žele proširiti vrtićki kapaciteti te da je to strategija na kojoj zdušno rade. „U Goričanki 2 planiramo imati kapacitete za 120 djece, prenamijenit će se prostor DVD-a Gradići gdje će se smjestiti tri odgojne skupine, a u planu je rješavanje i vrtića u Kobiliću gdje će biti smještene dvije skupine.“, govori Krunić Lukinić. Dodaje i da sredinom ove godine prijavljuju te projekte na MPO poziv 3 te da su pronašli zemljište u Turopolju gdje žele napraviti vrtić za 70 djece što će također prijavljivati na natječaj ministarstva. „Prije godinu dana smo potpisali partnerstvo s Općinom Orle koji su se prijavili za osnivanje vrtića na području Općine. Sredstva su dobili, uskoro će biti potpisan ugovor i to će biti područni vrtić u koji će moći ići djeca iz Ribice, Čiča i Čičke Poljane i drugih mjesta, a ove godine planiramo imati i novih 20 novih mjesta u područnoj školi Dubranec. Planiramo u 2024/2025 proširiti za 200 novih mjesta. I Rakarje imamo u vidu.“, zaključuje Krunić Lukinić.

Dugogodišnji problem Tržnog centra

Ivu Jelušića zanimalo je u kojem je stanju situacija na Tržnom centru, posebno ga zanima što je Grad napravio po pitanju sanitarnih inspekcija te sigurnosti na Tržnom centru, ali i kome ta situacija uopće pogoduje. Odgovara Karas. „Dobro ste konstatirali, nezadovoljni su građani, nezadovoljan je Grad i ovaj se problem proteže već dug niz godina. Riječ je o privatnom vlasništvu i tu moramo biti oprezni. Pokušat ćemo to uz pomoć inspekcije i državnih tijela dovesti u red. Znamo da postoji dug prema VG Vodoopskrbi, a o svemu ćete dobiti pisani odgovor.“, zaključuje Karas. Jelušić odgovara da očekuje sve odgovore u pismenom obliku.

Vijećnika Anrija Targuša zanimalo je stanje o sportskoj dvorani u Rakarskoj ulici te o uređenju i rekonstrukciji Ulice Augusta Šenoe. Odgovore je primio od pročelnika Katulića i zamjenika Karasa. „Polivalentna sportska dvorana u Rakarju je u završnoj fazi, ishođena je dozvola i imenovano Povjerenstvo za postupak javne nabave. Procijenjena je vrijednost oko 1.400.000 eura, procjenjujemo da bi svi radovi na izvođenju trebali biti gotovi u 200 dana. Namjera je bila da prvenstveno služi mlađim dobnim kategorijama, radi se o velikoj dvorani za sve loptačke dvoranske sportove zbog čega je visina dvorane 11 metara. Gradit će se i WC-i, svlačionice i spremište.“, govori Karas.

Igora Horvačića je zanimalo radi li Grad na poboljšanju usluge Hrvatske pošte jer u našem gradu pošta kasni i do mjesec dana, a drugo pitanje bilo je vezano uz Alomeraciju. „Vade se cijevi koje su bile postavljene 2011. godine, ponovno su se vadile cijevi i šahtovi, ponovno se postavljalo sada. Koji postotak od radova je valjan i koliko je sredstva otišlo u dim?“ Karas odgovara da ne zna na koji način bi Grad tu imao nadležnost, no da će upitati o čemu se radi. Na pitanje o Aglomeraciji odgovorio je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić. Objašnjava kako su u sklopu radova micane uništene cijevi te da se saniraju izgrađeni dijelovi i da je to završna faza. Navodi kako bi sa sveukupnom sanacijom trebalo biti gotovo u travnju kako bi se tada pristupilo izdavanju uporabnih dozvola.

Govora je bilo i o novom Javnom prijevozu na području grada te je istaknuto da će biti više linija i da se očekuje mnogo bolja povezanost.

Vijećnika Ivana Bekavca zanimalo je više informacija o projektu kojim su se utvrdile nepravillnosti u provedbi ugradnje razdjelnika više zgrada kojima je upravitelj GSG VG. „U proteklom razdoblju GSG nije učinio dovoljno te su te instalacije i danas neuredno balansirane, sustav je neučinkovt, razdjelnici ne rade, ventili su postavljeni nezakonito. Zbog toga je tvrtka Brunata, kao partner GSG-a izgubila tužbe diljem Hrvatske. Hoćete li se uhvatiti u koštac s ovim problemima?“, govori Bekavac. Odgovor niti ovog puta nije dobio te mu je rečeno da će ga dobiti pismenim putem.

Zanimalo ga je i iz kojeg je razloga ponovno produžen rok izgradnje škole u Dubrancu i hoće li djeca iduće školske godine tamo moći krenuti u školu. „Rokovi za izvođenje su do 30. srpnja. Svakog ponedjeljka smo na terenu i radi se u punom mahu. Sve ide po planovima. Očekujemo da će u rujnu djeca tamo krenuti na nastavu.“, odgovor je pročelnice Krunić Lukinić.

Vijećnika Zvonka Kunića zanimalo je na koji način se rješava nepropisno parkiranje u gradu. Pročelnik Katulić odgovorio je potiču vlasnike dvorišta i garaža da automobile zaista parkiraju u svoje prostore te da je potrebno povećati minimum parkirnih mjesta po stanovima. “Morat ćemo naći nove lokacije za izgradnju novih parkirališta“, zaključuje.