Home Izdvojeno AKTUALAC: Teme su nova web stranica, vrtići, grijanje i tržni centar

AKTUALAC: Teme su nova web stranica, vrtići, grijanje i tržni centar

Četvrta sjednica Gradskog vijeća danas je, kao i prethodna, započela prilično burno

PODIJELITE

Četvrta sjednica Gradskog vijeća danas je, kao i prethodna, započela prilično burno. Početnu riječ imao je vijećnik Ivo Jelušić koji se pozvao na propuste Odbora Vijeća. Sukladno s time tražio je konferenciju za novinare na kojoj je objasnio kako četiri točke prethodnog Dnevnog reda nisu bile u skladu s pravilnikom. Prvo se Jelušić pitao zašto to nije u Zapisniku. „Ne snosimo odgovornost jer mi kao oporba nismo bili na Sjednici. Članak 81. govori da ako prijedlog odluke nije u skladu s poslovnikom, on se mora mijenjati. Ako predlagatelj to ne uskladi u roku 15 dana, smatra se da prijedlog odluke nije donesen.“ Unatoč tome, kako navodi Jelušić, bile su donesene.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar tražio je da se na Dnevni red uvedu i dvije točke po žurnom postupku. “2020. donijeli smo dvije Odluke u vezi poreza na potrošnju – jedna za one pogođene Covid pandemijom, a druga je za izmjenu odluke o lokalnim porezima kojom je ukinuta obveza plaćanja poreza na potrošnju.”, objašnjava te navodi kako je došlo do izmjena o kojima bi se trebalo danas raspravljati jer se iste moraju tako donijeti.

Navedene Odluke dostavljene su nadležnom Ministarstvu koje je nakon provedenog nadzora naložilo je izmjene Odluka. Budući da ovo predstavničko tijelo mora donijeti te Odluke, potrebno ih je uvrstiti na Dnevni red.“, objasnila je pročelnica.

Odgovor na to imao je Ivo Jelušić ponavljajući kako je došlo do kršenja Pravilnika te smatra pogrešnim to što te Točke nisu prošle kroz Odbor za statutarna pitanja jer bi po Pravilniku trebale. Zahtjev je uvažen te je sazvano Vijeće Odbora za statutarna pitanja. Jednoglasno je izglasano da će se točke uvrstiti u Dnevni red.

Problematika Gradskih četvrti

Aktualni sat započeo je pitanjima vijećnik Lucijan Maslać. “Pitanja su poslana u pismenom obliku, no ovdje ću ih pročitati. Od strane GČ Miljenko Granić upućena su dva dopisa, želimo registar svih komunalnih radova u četvrti kako bi mogli građanima javiti što se sve radi i koji su datumi završetka. Želimo da nas Grad konzultira kada planira graditi nešto što nije bilo u planu i programu Gradske četvrti. Vjerujem da će se promijeniti politika prethodnih godina i da će se uzeti u obzir što četvrti žele i da će se više usmjeriti na njih.“, govori. Odgovor na to dao je gradonačelnik Krešimir Ačkar koji navodi da je plan radova neosporan i neupitan i da se on treba dogoditi. Također i predlaže da sa svim predsjednicima GČ izađe na teren i obavi sastanak u skladu sa svime što će se događati u četvrtima. „Mislim da bi bilo dobro da svaka Gradska četvrt bude zasebno na svom sastanku jer nisu svi problemi svih četvrti isti. Mislim da problematiku treba podijeliti.“, dodaje Ačkar.

Vijećnik Vedran Zobec imao je pitanje u vezi povećanja vrtićkih kapaciteta na što je gradonačelnik Krešimir Ačkar odgovorio je da se planira u proljeće otvaranje vrtićkog prostora u Komunalnom centru Goričanka. Također govori i kako će se obnoviti zgrada u kojoj se nalazi Vrtić Žirek te da će i tamo biti povećanja kapaciteta. Plan je i gradnja dodatnih kapaciteta u drugim vrtićima u Gradu i okolnim mjestima te za isto žele povući sredstva kako bi isto bilo financirano iz Državnog proračuna. Također poziva da se prihvati prijedlog Proračuna kojim bi se osigurala potreba za 150 vrtićke djece.

Nova web stranica i bolja transparentnost

Vijećnik Jelušić postavio je pitanje o šljunčari: „Apsurdno je da takva djelatnost koja proizvodi prašinu bude 100 metara od kuća i 300 metara od centra grada. Takve djelatnosti ne bi trebale biti blizu grada.” Pitao je do kada traje ta koncesija. Gradonačelnik je na to odgovorio kako se radi o privatnom vlasništvu te da će saznati odgovor.

“Jeste li spremni transparentno prikazati svaku utrošenu kunu Proračuna i jeste li spremni to staviti na stranice grada da sve bude javno vidljivo. To je novac građana, neka svi vide kako se novci troše. Jeste li to spremni provesti? To je mali informatički napor i može se riješiti samo u par dana”, bio je dio drugog pitanja u vezi transparentnosti ispunjavanja Proračuna. Gradonačelnik objašnjava: „Pred nama je izrada nove web stranice. No u registru javne nabave postoje sve te informacije, od službenika javnog informiranja također. To treba formalizirati i vjerujemo da ćemo s novom web stranicom ići na tu opciju.

Stipo Duvnjak postavio je pitanje u vezi osiguranih sredstava za EU fondove države i županije. Odgovor na to dao je Krešimir Ačkar te naveo kako je ugovoreno 43,5 milijuna kuna te za što su ta sredstva planirana.

Pilot projekt s HEP-om i besplatni vrtići

Vijećnik Zoran Lovrić je pitao što se napravilo po pitanju smanjenja grijanja s HEP-om, konkretno ga zanima gdje je rješenje nakon što su stručnjaci bili na terenu. Gradonačelnik je objasnio da je izveden pilot projekt koji će se i dalje provoditi po preporuci struke. „Postoji nekoliko faza od promjene cjevovoda, promjene loživa, a to nije lagan ni brz posao. Nastavljaju se pilot projekti i za koje se nadamo da neće biti samo pilot, već sastavni dio idućeg proračuna.“

Lovrić je zatražio i da im se objasni modalitet plaćanja besplatnih vrtića kao što je bilo obećano u predizbornoj kampanji. „Volio bih da nam objasnite kako namjeravate ispuniti to što ste obećano jer nisam to vidio u projekcijama. To su pitanja građana.“ Odgovor gradonačelnika na to pitanje bio je usmjeren na to kako je prvenstveno važno osigurati mjesto za svako dijete. „Atraktivno smo područje i raste broj stanova u Gradu. S time dolazi izgradnja novih vrtića i u periodu u kojem sam obećao. Prije ispunjavanja postoje međukoraci i dodatni koraci da bi se riješio problem. Uistinu smatram da je besplatan vrtić jedna od najboljih demokratskih mjera, od toga neću odustati i to ću do kraja mandata izvršiti.“, zaključuje Ačkar.

Mediji i tržni centar

Foto: Arhiva

Goran Beus Richemberg postavio je pitanje „Koliko košta sloboda javnog govora?“ kojim je želio pismenim putem dobiti informacije koliko koji medij sredstava dobiva od grada. Gradonačelnik je rekao kako su te informacije dostupne te da će ih bez problema podijeliti u pisanom obliku.

Drugo pitanje bilo je vezano uz Tržni centar te koji je nalaz sanitarne inspekcije koja je bila na tom području. „Nisam imao problema stati pred medije i reći da sam apsolutno nezadovoljan i da ne mogu shvatiti da je jedna takva lokacija u privatnom vlasništvu. Kako je došlo do toga? Ja mogu govoriti samo od onog trenutka kada sam preuzeo odgovornost na vlast. I mene zanima taj nalaz, nisam ga niti ja dobio. Želim biti na čisto, jasno ćemo i transparentno komunicirati. Naš stav je da ljudi zaslužuju imati normalnu, natkrivenu tržnicu. Nastavit ćemo raditi na tome, no kada je u pitanju privatno vlasništvo da je teško intervenirati. Tražim sve što je u mojoj mogućnosti.“, odgovorio je gradonačelnik.

Marijana Kuliš pitala je pitanja vezana uz COVID situaciju i pridržavanje epidemioloških mjera. „S obzirom na trenutnu situaciju da se priprema Prosinac u Gorici zanima me hoće li se ona moći održati i pod kojim uvjetima.“, pitala je, kao i o stanju civilne zaštite u gradu i kako ona trenutno funkcionira.¸Odgovarao je zamjenik gradonačelnika Neven Karas te naveo da će se po njegovom mišljenju manifestacija održati bez problema po trenutnim mjerama jer se dopušta okupljanje i iznad 100 osoba uz covid potvrde te suglasnost lokalnog stožera. Navodi i kako se nada da će se epidemiološka situacija, temeljem trenutnih brojki zaraženih, ustabiliti do Božića.

Reciklažno dvorište i vodovodna mreža

Pitanje u vezi reciklažnog dvorišta pitao je vijećnik Damir Slojšek koji se pita u kojem su stanju radovi. Ivan Rak iz VG Čistoće je na to odgovorio kako zemljište nije u vlasništvu grada, već u privatnom zbog čega se krenula nova gradnja na lokaciji pored. „Osigurana su sredstva za završetak radova, no bilo je zastoja zbog divljanja cijena i to su glavni razlozi zašto se stoji. Ne želimo preplatiti nešto što bi iduće godine mogli dobiti po normalnoj cijeni. U principu bismo mogli veći dio financirati iz Županije.“, objašnjava Rak.

Slojšek također postavlja i pitanje građana Kušanca u vezi projekta Aglomeracije jer isti u projekt nisu uključeni. Po pitanju toga je naveo kako je svjestan problema, no na odgovor je pozvao Krunoslava Višića, direktora VG Vodoopskrbe. „Specifičan je slučaj to naselje jer se nalazi na slijepom dijelu gdje je teško provesti postupak. Riješili smo odvodnju i spojiti vodovodnu mrežu. Što se tiče kanalizacije jer je samo naselje omeđeno državnom cestom i autoputom. Postoje koncepti i rješenja na koje bi bilo najtransparentnije riješiti tu odvodnju. Nismo to zaboravili i to je jedan dio koji trebamo što prije riješiti.“, govori Višić.

Pitanje Ivane Belošević bilo je u vezi uvođenja vodovodne mreže u ruralna naselja u kojima još nema gradskog vodovoda. Višić dodaje kako se nije zaboravilo na ta mjesta. „Krenuli smo s vodovodnom mrežom u naselju Dubranec, radovi su započeli prije 15-ak dana i taj dio će se nastaviti i iduće godine. U planu su i druga naselja, posebno ona područja pogođena potresom. Postoji još niz manjih cjevovoda u sklopu godišnjeg plana gradnje.”, objašnjava

Igor Horvačić postavio je pitanje o vodovodnom sustavu u Buševcu te o prijedlogu spomenika Radnika i spomen obilježja za koje je najavljeno da će se izložiti u Parku dr. Franje Tuđmana. „Tražimo koncezus, moraju biti zadovoljni svi sugrađani i svi Radnikovci. Želim da dođemo do zajedničkog rješenja.”, odgovorio je gradonačenik Ačkar. Horvačić s odogovrima nije bio zadovoljan.