Home Vijesti 16 djevojaka u svečanim vatrogasnim uniformama

16 djevojaka u svečanim vatrogasnim uniformama

PODIJELITE

U DVD-u Gradići raste ženski lobij. Tri nove vatrogaskinje položile su potreban vatrogasni ispit, Društvo im je kupilo svečane odore i pridružuju se vatrenim kolegicama. Sada ih je 13 i tu neće stati. Društvo koje broji 93 aktivna člana već je poznato u velikogoričkim vatrogasnim krugovima kao DVD s najviše žena. Vatrogaskinje preuzimaju i upravljačku ulogu. Na 71. skupštini DVD-a Gradići, u Upravni odbor ušla je upravo žena. Vodećom članicom društva postala je 43-godišnja Božica Jurjević na koju su ponosna oba spola.

IMG_4384-Edit.jpg–  Ono što je zanimljivo za naš DVD je to da su sve vatrogaskinje ujedno i članice KUD-a Gradići gdje redovito nastupaju i u najboljem svjetlu predstavljaju naše velikogoričko naselje – priča nam predsjednik DVD-a Gradići Miroslav Grahovac.

Vatrogaskinje su aktivne i na različitim natjecanjima baš kao i njihove muške kolege.

– Prošle smo godine imali 4 ekipe na natjecanjima. Ženske i muške A i B ekipe. Žene pokazuju dobar natjecateljski duh i iznimno su borbene. Svi zajedno se družimo i s vatrogascima iz ostalih djelova Hrvatske. S DVD-om Bilje potpisat ćemo povelju o suradnji i prijateljstvu – ističe Grahovac.

Iza DVD-a Gradići je 70 godina postojanja. Prigodno su izradili novi amblem društva i novi pečat koji je replika onog iz 1943. godine kada je Društvo i osnovano. Ponose se na svoja 6 vatrogasna veterana koji su navršili 65 godina života i u DVD-u nakupili 40 godina staža. A ono što je i najvažnije za vatrogasce, na terenu su onda kada je to najviše potrebno. Trenutačno sudjeluju u obrani od poplave naselja Čička Poljana. Grupe po 7 vatrogasaca dežuraju po 7 sati. Nedavno su obranili susjedno selo Petrovina gdje su bili odmah nakon što je u naselju zasvirala sirena.

IMG_4372-Edit.jpg

– Nas uzbunjuje Javna vatrogasna postrojba Grada nakon čega zapovjednik DVD-a Gradići Božidar Barišić uključuje vatrogasnu sirenu. Već u roku 4 do 5 minuta za izlazak je spremno 10-ak vatrogasaca – kaže Miroslav Grahovac dodavši kako posjeduju svu opremu i sredstva za gašenje požara propisano Zakonom za C postrojbe.

[print_gllr id=7621]