Home Izdvojeno 1,5 milijuna kuna za sigurnost prometa u zonama škola

1,5 milijuna kuna za sigurnost prometa u zonama škola

PODIJELITE

Projekt uključuje sve školske objekte, sedam matičnih i 12 područnih škola, te Umjetnička škola Franje Lučića. U njihovoj je blizini postavljena vertikalna signalizacija i/ ili oznake na kolniku, čija je zadaća ukazati vozačima na prisutnosti djece na prometnici kojom se kreću, te ih tako potaknuti da smanje brzinu i voze uz pojačani oprez.

zone-smirenog-prometa-5-autobus-prijevoz-skola-djeca.jpg

Na prometnicama u blizini škola postavljeni su ‘ležeći policajci’, prometni znakovi koji upozoravaju na blizinu škole, pješački prijelaz ili djecu na cesti, oznake autobusnog stajališta, pozivno-pješački semafori na kojima pješaci pritisnu tipkalo, a potom se na ekranu očitava preostalo vrijeme do paljenja zelenog svjetla, te semafori koji mjere brzinu kretanja i vozače koji voze brzinom većom od dopuštene upozoravaju svjetlosnim natpisom „Uspori škola“.

zone-smirenog-prometa-51.jpg

– Prometna signalizacija projektirana je za svaku školu posebno, na temelju prethodnih analiza i procjena te u skladu s važećim zakonskim propisima i pravilnicima. Prije nego što se krenulo u realizaciju, napravljena je detaljna analiza postojeće signalizacije i opreme u zonama osnovnih škola, a izvršena je i procjena stanja prometne sigurnosti školskog objekta, igrališta, prostora za čekanje školskog autobusa i zadržavanja djece izvan nastave – kažu iz Grada

U sklopu projekta u blizini škola mjerene su brzine vozila, analizirana je struktura prometa i broj vozila, a u obzir su uzeti i preglednost te prostorni položaj prometnice kao i pogodnost za vožnju bržu od dopuštene.

[print_gllr id=25643]